Філатову порадили, як стати більш публічним

23.01.2017 09:23   -
Автор:

Громадянська мережа «ОПОРА» презентувала результати цьогорічного вимірювання Індексу публічності міської ради Дніпра. Цього року Дніпровська міськрада зайняла останнє місце у цьому рейтингу. Минулого року це було 18 місце (із 21) з результатом 47%.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу організації.
Згідно з результатами дослідження, громадські активісти дали рекомендації міському голові Борису Філатову, як покращити цю ситуацію у тій сфері, яка стосується повноважень мера.
«Біографічні дані міського голови Бориса Філатова на веб-сторінці міської ради потрібно доповнити інформацією про судимість і партійність. Зважаючи на те, що значна частина населення міста Дніпра (переважно люди похилого віку) не користується Інтернетом, рекомендовано декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру міського голови публікувати в офіційному друкованому органі міської ради (чи інших друкованих виданнях), хоча чинне законодавство України цього й не вимагає. Декларації про майно, доходи, витрати і зобовязання фінансового характеру потрібно оприлюднювати у форматах, визначених сучасним законодавством України про відкриті дані.
Рекомендовано спростити процедуру запису на прийом до міського голови до дистанційного, щоб записатись можна було телефоном або ж через офіційний сайт міськради.
Читайте также: Дмитрий Погребов: оппозиционер поневоле
Рекомендовано розробити окремий графік прийому (від 8 годин на місяць і більше) ініціативних груп громадян та інших груп інтересів (громадських обєднань, профспілок, релігійних організацій тощо), розмістити на дошці оголошень міськради й оприлюднити на сайті міськради зазначений графік та інформацію про окрему процедуру прийому міським головою цих категорій.
Рекомендовано створити Громадські ради при міському голові, до складу яких увійдуть експерти й представники громадськості, на сайті міськради створити рубрику “Робочі групи” й систематично подавати інформацію про їх діяльність. На офіційному порталі подати контактну інформацію про департамент з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики Дніпровської міської ради.
Міський голова повинен від разу на тиждень і частіше особисто взаємодіяти з журналістами (брифінги, прес-конференції, прямі ефіри, неформальні зустрічі зі ЗМІ з ініціативи МГ).
Читайте также: Битва за Днепр Бориса Филатова: итоги и последствия
На сайті міськради необхідно розмістити інформацію про помічників, радниів міського голови (штатних – патронатна служба та позаштатних).
Рекомендовано на офіційному порталі подати зведену контактну інформацію з номерами телефонів працівників міської ради та всіх підпорядкованих раді структур.
Інформацію про порядок та умови проходження конкурсу на заміщення вакантних посад подавати у форматі відкритих (структурованих) даних, а не PDF.
Рекомендовано прийняти рішення/розпорядження про розміщення у вільному доступі розпоряджень міського голови про призначення на посаду службовців/заміщення вакантної посади й оприлюднення розпорядчих документів з кадрових питань, скасувавши (визнати таким, що втратило чинність) діюче розпорядження №975-р від 07.12.2011 р. Розпорядження міського голови «Про затвердження Переліку відомостей виконавчих органів Дніпропетровської міської ради, які належать до інформації з обмеженим доступом, та відомостей, які не містять ознак публічної інформації».
Читайте также: Год перемен Светланы Епифанцевой
Міська рада Дніпра повинна прийняти програмний (стратегічний) документ, який визначає пріоритетні напрямки розвитку сфери відкритих даних і регулює порядок їх доступу.
У повному обсязі потрібно подавати на сайт міськради протокол засідання конкурсної комісії про результати конкурсів на заміщення вакантних посад.
У зв`язку з тим, що відповідно до сучасного законодавства України і міжнародних стандартів Генплан міста не може містити інформаціїї з обмеженим доступом, рекомендовано надати вільний доступ до Генплану: подати Генплан Дніпра на офіційному сайті у форматі відкритих даних, а також розмістити Генплан Дніпра в загальнодоступному місці у приміщенні органу місцевого самоврядування.
Читайте также: Андрей Денисенко: за “правое дело”
Рекомендовано розробити й прийняти новий, актуальний Статут територіальної громади Дніпра, врегулювати в ньому зокрема й процедуру звітування (наприклад, раз на рік чи двічі на рік) міського голови на відкритій зустрічі перед громадою.
Необхідно розміщувати на сайті не тільки рішення про затвердження бюджету, про зміни до нього, а й актуальну редакцію бюджету зі змінами. Вся інформація, яка стосується бюджету, зокрема затверджений радою річний звіт про виконання бюджету, повинні подаватись у форматі відкритих даних. На єдиному веб-порталі використання публічних коштів потрібно розмістити у повному обсязі інформацію про використання публічних коштів. Рекомендовано оприлюднити на сайті ради інформацію про перелік та ставки місцевих податків і зборів.
Рекомендовано розміщувати на сайті програму соціально-економічного розвитку міста на 1 рік, рішення про зміни до нього, а також актуальну її редакцію у форматі відкритих даних. Потрібно також розмістити на сайті прогноз соціально-економічного розвитку міста на середньо строковий період (5 років).
Рекомендовано запровадити систему управління якістю (ISO) в усіх підрозділах міської ради Дніпра. Міській раді Дніпра необхідно отримати сертифікат, який підтверджує виконання вимог стандарту ISO 9001:2001 (результат проведення зовнішнього аудиту). Усім підрозділам міської ради рекомендовано постійно застосовувати систему електронних закупівель “PROZORRO”.
Читайте также: Михаил Лысенко: “коммунальный” кризис-менеджер команды Филатова
Рекомендовано додати на сайті функцію пошуку документів за критерієм: слова з тексту документа.
Рішення й Положення про партиципаторне бюджетування (бюджет участі) потрібно подати на сайті у форматі відкритих даних.
Потрібно створити умови для всіх категорій неповносправних осіб до усіх приміщень міської ради (зокрема, до місця прийому міського голови, до каб. 110, 111 та ін.).
Рекомендовано міському голові проводити виїзні прийоми громадян в усіх районах міста, графік виїзних прийомів міського голови розмістити на сайті міськради й на дошках оголошень органів місцевого самоврядування.
Міський голова Б.Філатов має відповідати на запитання, які мешканці Дніпра ставлять йому за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій (зокрема, facebook). Рекомендовано міському голові систематично ініціювати й проводити консультації з громадськістю (опитування, фокус групи тощо), громадські обговорення, слухання, загальні збори жителів Дніпра.
На сайті варто рубрику “Звернення” з інформацією про порядок звернень громадян перенести, розмістивши її поряд із рубрикою “Контакти”, а також застосовувати повною мірою функцію електронних дистанційних звернень громадян.
Рекомендовано міському голові інформувати населення двічі на рік і частіше про виконання програми соціально-економічного і культурного розвитку і висвітлювати ці заходи у телевізійних, радіо, друкованих та електронних засобах масової інформації.
Міський голова повинен двічі на рік і частіше інформувати територіальну громаду на відкритих зустрічах про виконання місцевих цільових програм і сприяти висвітленню цих заходів у різних ЗМІ. Рекомендовано звітувати (раз на рік) міському голові перед міською радою про здійснення державної регуляторної політики виконавчими органами ради, відеозапис звіту оприлюднівати на сайті міськради та ін. ЗМІ.
Міський голова має звітувати перед радою про роботу виконавчих органів раз на рік й про свою роботу на відкритій зустрічі перед територіальною громадою не рідше одного разу на рік. Рекомендовано оприлюднювати звіти міського голови, зокрема й про роботу виконавчих органів, на веб-сторінці ради та ін. ЗМІ», – йдеться у звіті «ОПОРи».
Фото: Фейсбук.