Кліматичний прогноз на 2021 рік. Буде трішки прохолодніше й вологіше

02.01.2021 17:54   -

Окрім періодичних похолоданнь, сезон буде корисним для ресторанів у всьому регіоні на відкритому повітрі.

“З огляду на м’яку погоду, яка буде корисною до того, що переносні обігрівачі можуть не знадобитися, оскільки температура в кінцевому підсумку буде 10 C або 15 C (50 F до 60 F) в таких місцях, як Київ, Україна”.

Минула зима була однією з найтепліших зафіксованих для Східної Європи з дуже мало вторгненням в Арктику та хуртовинами, про які можна було говорити. 

В цілому сезон може в середньому дещо перевищувати нормальну температуру, але одна велика різниця в порівнянні з минулим роком полягає в тому, що в регіоні періодично спостерігатимуться похолодання, і поряд із вторгненням холодного повітря очікується можливість снігу, а також існує підвищена загроза зимових штормів, – публікує щорічний зимовий прогноз AccuWeather для Європи.

Віра Балабух, метеоролог-кліматолог, наукова співробітниця Українського гідрометеорологічного інституту розповіла, що підвищення температури океану впливає на атмосферу через так звані центри дії атмосфери.

«Погода в Україні і в Європі значною мірою формується такими центрами, розташованими в Атлантиці. Це Ісландський мінімум – потужний циклон у районі Ісландських островів, та Азорський максимум – субтропічний циклон, що виникає поблизу Азорських островів.”

Нагадаємо, ще в серпні 2019 року ООН оголосила надзвичайну кліматичну ситуацію, а в листопаді Європарламент оголосив надзвичайний кліматичний стан в Європі.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), навіть пандемія COVID-19, що викликала зниження економічної діяльності в світі, майже не зменшила обсяги викидів парникових газів.

Адам Скейф, керівник відділу прогнозування на далекі відстані Метеорологічного бюро Великої Британії прогнозує, що  «Глобальна температура 2021 року навряд чи стане рекордним роком через вплив нинішньої Ла-Ніньї, але вона буде набагато теплішою, ніж в минулому Ла-Нінья такі роки, як 2011 та 2000 через глобальне потепління”, – інформує earth.org

  • Це трохи нижче, ніж у деякі попередні роки з 2015 року, значною мірою через вплив Ла Ніньї в тропічній частині Тихого океану, де температура поверхні моря на 1,0-2,0 ° C нижче середньої. Ла-Нінья є протилежною стороною Ель-Ніньо і має тимчасовий охолоджуючий ефект на середню глобальну температуру, викликаючи сильний вітер, що обдуває теплу поверхневу воду навколо екватора на захід.
  • Ла-Нінья, ймовірно, збільшить кількість опадів в Австралії, Індонезії та Східній Азії, тоді як більш сухі умови, ймовірно, відбудуться на південному заході США. 
  • Однак наступний рік, як і прогнозується, буде вище 1 ° C порівняно з доіндустріальним рівнем . Міжурядова комісія з питань зміни клімату оцінила підвищення глобальної температури на 0,2 ° C кожне десятиліття з часів промислової ери внаслідок людської діяльності.
  • Хоча 2016 рік залишається найтеплішим зафіксованим роком, 2020 та 2019 роки обидва претенденти на друге місце. Серія найтепліших років розпочалася в 2015 році; перший рік, коли глобальні температури перевищували 1,0 ° C вище доіндустріального періоду. 
  • Прогноз базується на ключових драйверах світового клімату, але він не включає непередбачувані події, такі як великі виверження вулканів, які можуть спричинити тимчасове похолодання.

“2020 рік був в Україні найтеплішим за всю історію спостережень, середньорічна температура повітря виявилася вищою за звичайну більш ніж на 2,5 градуса, у деяких регіонах – майже на 3 градуси”, – зазначила Віра Балабух.

“Майже у всіх місяцях, крім квітня і травня, температура повітря була вища за норму. При цьому шість місяців були найтеплішими за останні 140 років. Значення середньомісячної температури нерідко перевищували норму на 5-7 градусів і більше, а середньої за добу – на 10-15 градусів і більше! Це призвело до того, що в минулому році вперше на всій території країни не було метеорологічної зими, коли період з середньодобовою температурою нижче 0 градусів триває понад 5 днів, не було також снігового покриву.”

Навесні та влітку 2021 року на погоду в світі й Україні впливатиме такий природний феномен, як Ла-Нінья.

Віра Балабух пояснила: Ла-Нінья (по-іспанськи “Дівча”) – це кліматичне явище, що регулярно виникає в тропічних широтах південної частини Тихого океану. Його зміст у тому, що стабільний східний вітер жене теплу воду від берегів Перу і Чилі в сторону Індонезії та Австралії. Через це на поверхню піднімається холодна вода з морських глибин, і в регіоні настає похолодання.

Зворотне явище, коли температура води і повітря біля узбережжя Південної Америки підвищується, зветься Ель-Ніньйо (“Хлоп’я”).

Чергування Ель-Ніньйо та Ла-Ніньї називається Південної осциляцією. Вона може тривати від трьох до восьми років. За даними ВМО, нинішня Ла-Нінья обіцяє стати найпотужнішою за останні 10 років.

Осінь виявилася найтеплішою з кінця XIX століття. Літо хоча і прийшло в цьому році за календарем, але затрималося до середини жовтня. Характерною особливістю 2020 року була не тільки аномально висока температура повітря, а й дефіцит опадів, що призвело до тривалої посухи, проблем з водними ресурсами і лісових пожеж.

За оцінками Всесвітньої метеорологічної організації, очікується, що 2021 рік також буде аномально теплий.