Жахи від наслідків перенесеного коронавірусу для мільйонів – нюх і смак втрачено, можливо назавжди, а з ними – радість від життя і безпека

02.01.2021 19:19   -

Більшість повертає нюх і смак після одужання, як правило, протягом тижнів. Але у меншості пацієнтів, таких як пані Хансен, втрата зберігається, і лікарі не можуть сказати, коли або коли почуття повернуться.

Британські вчені вивчали досвід 9000 пацієнтів Covid-19, які приєдналися до групи підтримки Facebook, створеної благодійною групою AbScent між 24 березня і 30 вересня. Багато членів сказали, що вони втратили не тільки задоволення від їжі, але й від спілкування. Втрата послабила їхні зв’язки з іншими людьми, вплинувши на інтимні стосунки та залишивши їх почуттями ізольованості, навіть відірваності від реальності.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - smak-1110x740.jpg

Вчені мало знають про те, як вірус викликає стійку аносмію або як її вилікувати. Але випадків накопичується, коли коронавірус охоплює весь світ, і деякі експерти побоюються, що пандемія може призвести до того, що величезна кількість людей назавжди втратить запах і смак. Перспектива розпочала термінову сутичку серед дослідників, щоб дізнатися більше про те, чому пацієнти втрачають ці важливі органи чуття, і як їм допомогти, – The New York Times.

“Багато людей займаються нюховими дослідженнями протягом десятиліть, і їм приділяється мало уваги”, – сказала доктор Долорес Маласпіна, професор психіатрії, нейронауки, генетики та геноміки в Медичній школі Ікана на горі Синай у Нью-Йорку. 

“Ковід просто перевертає все догори дном”.

Запах тісно пов’язаний як зі смаком, так і з апетитом, і аносмія часто позбавляє людей задоволення від їжі. Але раптова відсутність також може мати ще й глибокий вплив на настрій та якість життя.

Дослідження пов’язують аносмію із соціальною ізоляцією та ангедонією, нездатністю відчувати задоволення, а також дивним почуттям відстороненості та ізоляції.

Спогади та емоції хитромудро пов’язані із запахом, і нюхова система відіграє важливу, хоча і в основному невизнану роль в емоційному благополуччі, сказав доктор Сандіп Роберт Датта, доцент кафедри нейробіології Гарвардської медичної школи.

“Ви вважаєте це естетичним бонусним почуттям”, – сказала доктор Датта. “Але коли комусь відмовляють у нюху, це змінює спосіб сприйняття навколишнього середовища та своє місце в оточенні. Почуття добробуту людей падає. Це може бути справді надзвичайно неприємним і бентежним”.

Covid-19 : comment retrouver le goût et l'odorat après avoir été infecté  par le coronavirus ? : Femme Actuelle Le MAG

Багато страждаючих описують таку втрату як надзвичайно неприємну, навіть виснажливу, тим більше, що вона невидима для інших.

“Запаху – це не те, на що ми приділяємо багато уваги, поки його не зникне”, – сказала Памела Далтон, яка вивчає зв’язок запаху з пізнанням та емоціями в Центрі хімічних відчуттів Monell у Філадельфії. “Тоді люди це помічають, і від цього дуже страждають. Позаяк ніщо не залишається тим самим”.

“Я відчуваю себе чужим для себе”, – написав один із учасників. “Це також своєрідне самотність у світі. Наче частина мене відсутня, оскільки я більше не відчуваю запаху та відчуваю емоції повсякденного основного життя”.

Інший сказав: «Я відчуваю себе розсіяним та розгубленим – ніби не існую. Я не відчуваю запаху свого будинку і почуваюся як не вдома. Я не відчуваю запаху свіжого повітря або трави, коли виходжу на вулицю. Я не відчуваю запаху дощу”.

Втрата нюху є фактором ризику для тривоги та депресії, тому наслідки поширеної аносмії глибоко турбують експертів з питань психічного здоров’я. Доктор Маласпіна та інші дослідники виявили, що нюхова дисфункція часто передує соціальному дефіциту при шизофренії та соціальній абстиненції навіть у здорових людей.

 Якщо порахувати по всьому світу кількість людей із Covid, то навіть якщо лише 10 відсотків матимуть дуже тривалу втрату запаху, ми говоримо про мільйони людей.

Найбезпосередніші наслідки можуть бути харчовими. Люди з аносмією можуть продовжувати сприймати основні смаки – солоне, кисле, солодке, гірке та умами. Але смакові рецептори є відносно грубими рецепторами. Запах додає складності сприйняттю аромату завдяки сотням рецепторів запаху, що сигналізують у мозок.

Perte du goût (agueusie) : causes et comment le retrouver ?

Багато людей, які не відчувають запаху, втрачають апетит, піддаючи їм ризик дефіциту харчування та ненавмисної втрати ваги. Кара Ван Гілдер, яка живе в Брукліні, штат Массачусетс, заявила, що втратила 20 кілограмів з березня, коли її нюх зник.

“Протягом кількох місяців, майже щодня, я плакала в кінці дня”.

Пацієнти, які відчайдушно шукають відповідей і лікування, пробували такі методи, як тренування запахів: нюхання ефірних олій або пакетиків із різними запахами – такими як лаванда, евкаліпт, кориця та шоколад – кілька разів на день, намагаючись пробудити нюх. 

Нещодавнє дослідження, проведене на 153 пацієнтах у Німеччині, виявило, що тренінг може бути помірно корисним для тих, хто має нижчі функції нюху, та для тих, хто страждає на паросмію.

Містер Рейнольдс найгостріше відчуває збитки, коли йде на пляж біля свого будинку, щоб погуляти. Він більше не відчуває запаху океану чи солоного повітря.

“Мій розум знає, чим це пахне”, – каже він. “А коли я туди потрапляю, його там немає”.

Запахи також служать первинною системою сигналізації, яка попереджає людей про небезпеки в нашому середовищі, такі як пожежі або витоки газу. 

Погіршення нюху в літньому віці є однією з причин, чому люди старшого віку більше схильні до нещасних випадків, таких як пожежі, спричинені залишенням горілої їжі на плиті.

Люди постійно перевіряють своє середовище на наявність запахів, що сигналізують про зміни та потенційну шкоду, хоча процес не завжди усвідомлений, сказав д-р Далтон з Центру хімічних відчуттів Monell.

Запах попереджає мозок про буденне, як брудний одяг, і ризикований, як зіпсована їжа. Без такої форми виявлення “люди хвилюються про щось”, – сказала доктор Далтон.

Гірше того, що деяких людей, які вижили в Covid-19, мучать фантомні запахи, які є неприємними і часто шкідливими, як запахи палаючого пластику, аміаку або калу, спотворення, яке називається паросмія.

Ерік Рейнольдс, 51-річний співробітник служби пробації в Санта-Марії, Каліфорнія, втратив нюх, коли в квітні заразився Covid-19. Зараз, за ​​його словами, він часто відчуває неприємні запахи, яких, як він знає, не існує. Дієтичні напої на смак нагадують бруд; мило та миючий засіб для прання пахнуть стоячою водою або аміаком.

переслідують фантомні запахи кукурудзяних чіпсів та аромат, який він називає «запахом духів старої леді».

Звичайно, що у пацієнтів виникає відраза до їжі, спричинена спотвореним сприйняттям, пояснює д-р Еван Р. Рейтер, медичний директор центру запаху та смаку Університету Співдружності Вірджинії, який відстежував відновлення близько 2000 Covid-19 пацієнти, які втратили нюх.