Після новорічного подолання вето, накладеного Трампом, санкції проти Газпрому вже дають гарні плоди

02.01.2021 20:14   -

Норвезька компанія DNV GL відмовилася сертифікувати російський газопровід “Північний потік-2” після закінчення його будівництва після нових санкцій США щодо проєкту, – пише РБК.

А без сертифіката відповідності об’єкт, який будує “дочка” Газпрому, не зможе почати роботу.

Норвезька організація Det Norske Veritas (DNV) GL не зможе видати газопроводу «Північний потік-2», який будує «дочка» «Газпрому» Nord Stream 2, сертифікат відповідності, необхідний для початку його роботи, оголосила сьогодні DNV.

«DNV GL припинить всі заходи по перевірці трубопровідної системи Nord Stream 2 відповідно до санкцій і до тих пір, поки ці санкції залишаються в силі. Ми реалізуємо план зі згортання нашої підтримки з перевірки проєкту», – йдеться в заяві компанії, що надійшов в РБК.

«Відповідно до поточної ситуацією DNV GL не може видати сертифікат після закінчення будівництва трубопроводу», – повідомила DNV GL.

Ми вже писали про новорічне затвердження санкцій в пакеті з бюджетом для Пентагона: “Поразка Трампа. Вперше республіканський Сенат підтримав демократичний Конгрес і разом подолали вето президента”. Американські санкції, які вступили в силу 1 січня з прийняттям в Сенаті США оборонного бюджету, фактично забороняють іноземним компаніям надавати послуги з тестування, інспектування та сертифікації трубопроводу. Їм дано 30 днів на те, щоб покинути проєкт, в іншому випадку їм загрожують санкції.

DNV GL – партнер прокладеного газопроводу «Північний потік» і недобудованого «Північного потоку-2». Перший газогін проходить щорічну сертифікацію DNV GL з 2012 року. Процедури перевірки DNV спрямовані на те, щоб мінімізувати ризики від проєкту для життя людей, майна та навколишнього середовища. Трубопровід «Північний потік-2» було спроектовано за стандартом підводних трубопроводів DNV-OS-F101.

В кінці листопада DNV GL повідомила, що через американські санкції не зможе надавати послуги з тестування та перевірки обладнання, яку використовується на трубоукладальних судах «Північного потоку-2», однак уточнювала , що на даному етапі мова не йде про відмову сертифікувати газопровід, коли він буде добудований.