Поразка Трампа. Вперше республіканський Сенат підтримав демократичний Конгрес і разом подолали вето президента

02.01.2021 14:15   -

Сенат США подолав вето чинного президента Дональда Трампа на проєкт оборонного бюджету на 2021 рік, який передбачає 250 мільйонів доларів фінансової підтримки Україні.

За подолання вето Трампа проголосували 81 сенатор. Для подолання вето потрібно було щонайменше 60 голосів. Остаточний підсумок склав 81-13, що легко перевищило поріг у дві третини, необхідний для скасування вето, за підтримки як республіканців, так і демократів, як це було раніше в Палаті, – повідомляє Блумберг. 

Трамп намагався залякати сенаторів, які збиралися проголосувати за підтримку подолання його вето, розгорнувши жорстокий напад на республіканців, коли палата готувалася розпочати процес переголосування.

Зокрема, проєкт передбачає серед іншого допомогу Україні і санкції проти газогонів “Північний потік — 2” і “Турецький потік”.

Нагадаємо, ми вже писали про перебіг історії з оборонним бюджетом США “Трамп не здається і блокує військовий бюджет, але конгресмени долають вето”, раніше подолала вето президента нижня палата Конгресу — Палата представників. Разом з Сенатом вони остаточно затвердили оборонний бюджет на 2021-й фінансовий рік.

Як повідомлялося, обидві палати парламенту вже схвалили даний проєкт, причому — переважною більшістю голосів. Але після цього Трамп наклав на нього вето.

Голоси за подолання вето Трампа відображають все більший розрив між президентом та деякими республіканцями Конгресу, які раніше стояли поруч із ним через попередні конфлікти, оскільки зараз його вплив зменшується.

“Жодного разу за шість десятиліть Конгрес не дозволяв своїм розбіжностям заважати йому завершити цю роботу для нашої національної безпеки та наших чоловіків та жінок, які носять форму”, – заявив Макконнелл у вівторок на засіданні Сенату, підтримуючи скасування вето.

 Голова сенатських збройних сил Джим Інгоф, республіканець штату Оклахома, який, як правило, є союзником Трампа, назвав щорічний законопроект про оборону “найважливішим голосуванням у нас” і похвалив двопартійний дух, який у ньому вступив.