Трамп не здається і блокує військовий бюджет, але конгресмени долають вето

29.12.2020 20:12   -

Колишній президент США Дональд Трамп продовжує дарувати своїм фанатикам помилкову надію на те, що Конґрес може 6 січня змінити результат Колегії вибірників, результат чесних і вільних виборів. Але навіть, якщо в Конґресі знайдуться кілька конґресменів, які опротестують результати виборів, то потім цей протест повинні підтримати обидві палати Конґресу і обидві палати (і Сенат і Палата представників) голосуватимуть окремо. У Палаті більшість у демократів і тому протест буде відхилений.

Все, чого зможуть (максимум) домогтися прихильники Трампа в Конґресі, – це затягнути затвердження підсумків виборів на 6 годин. Трамп програв 59 з 60-ти судів, оскаржуючи результати виборів. Трамп тепер закликає своїх фанатиків приїжджати 6 січня до Вашинґтону.

Надії на підтримку тануть щодня, – Конґрес таки подолав вето Трампа на оборонний бюджет (яким передбачені санкції до СП-2 і військова допомога Україні), – повідомляє defenseone.

Палата проголосувала 322-87 у понеділок ввечері, щоб скасувати вето президента Трампа на Закон про дозволи національної оборони 2021 року.

Раніше цього місяця Сенат і Палата прийняли законопроект про оборонну політику на суму 740 мільярдів доларів, але Трамп  наклав вето на нього 23 грудня. Він виступив проти положення, яке вимагає від Пентагону перейменовувати військові бази, найменовані на честь лідерів Конфедерації, також вимагав скасувати розділ 230 Закону про порядність у ЗМІ, який є гарантією відповідальності компаній соціальних медіа. Він заявив, що законопроект є “подарунком Китаю та РФ”, хоча він ніколи не уточнював, що він мав на увазі під цим.

“Під час пандемії та посеред канікул головний командуючий захищає військових і відмовляє нашим військовослужбовцям у їх заробленій належним чином зарплаті”, – заявив представник Геррі Конноллі, Голова Наглядової палати палат, він  написав  у своєму Twitter 23 грудня. “Це вето є безглуздим і ганебним, і я з нетерпінням чекаю його заміщення”.

Представник Мак Торнберрі, зі штату Техас, член Комітету з питань озброєнь Палати представників, підтвердив свою підтримку: “Я продовжую підтримувати цей законопроект, як це зробили понад 80% палати лише 20 днів тому”.

Для подолання президентського вето в палаті представників проект повинен був отримати дві третини голосів її членів. З 435 членів палати представників за подолання вето проголосували 322 конгресмени, проти — 87. Тепер голосування щодо подолання вето належить провести в сенаті, але день голосування в ньому поки не визначений.

Законопроект передбачає виділення 740,5 млрд доларів на фінансування діяльності Пентагону.

У тексті йдеться і про надання Україні 250 млн доларів (проти 300 млн роком раніше) “в рамках ініціативи сприяння в сфері безпеки, які підуть на підтримку і допомогу українським збройним силам”.

Відносно російського “Північного потоку-2” документ пропонує вводити санкції проти компаній, що надають страхові та сертифікаційні послуги, необхідні для завершення будівництва. Також обмеження торкнуться компаній, які надають послуги для модернізації або установки зварювального обладнання на судна, що беруть участь у будівництві, а також їх модифікації або додатковому обладнанні.

Також документ передбачає санкції проти Туреччини за придбання російських ЗРС С-400 і підготовку військовослужбовців в Східній Європі.

У проекті згадується необхідність впровадження гіперзвукових технологій у США протягом трьох років. Міститься і пункт про Договір з відкритого неба: від Пентагону і Держдепартаменту потрібно скласти звіт про те, як можна компенсувати інформацію, яка надавалася Вашингтону до виходу з угоди.