Міненерго розрахувалося з шахтарями і поновлює державні закупівлі вугілля з українських шахт … за рахунок кредитів

12.07.2020 11:14   -

Криза в українській енергетичні галузі посилилася не лише пандемією коронавірусу, але й непродуманою політикою уряду, в результаті чого державне підприємство «Центренерго» почало закуповувати вугілля та інші енергоносії з Росії через фірми-прокладки, що належать переважно олігарху Ігорю Коломойському.

Через таку економічну стратегію багато українських шахт залишились без можливості збуту своєї продукції, а шахтарі – без зарплат. Втім, шахтарі вирішили не мовчати і прийшли вимагати своє під Офіс президента.

А  заборгованість перед шахтарями була не маленькою. Наприклад, заборгованість із зарплати шахтарям ДП “Селидіввугілля” становила майже 80 млн. гривень. Загальна ж сумма боргів перед щахтарями – більше 145 млн. гривень.

Результат активності шахтарів, нарешті, дав про себе знати – Міністерство енергетики України прийняло рішення погасити заборгованість по зарплаті перед шахтарями.

«Заборгованість із заробітної плати перед шахтарями державних шахт, яку можна виплатити за рахунок бюджетних коштів, повністю погашено. На даний момент залишилася заборгованість із зарплати перед державними вугледобувними підприємствами, яку можна погасити лише за рахунок коштів, отриманих від реалізації вугільної продукції», – йдеться у повідомленні на сайті відомства.

Тобто, погасили борги, але не всі. Гроші на решту зарплати, як сказано, шахти мають отримати з реалізації продукції. Яку ж схему вигадали чиновники?

Окрім того, що шахтарям погасили частину боргу із зарплати, Міненерго змогло досягнути домовленості між «Центренерго» і вугледобувними підприємствами України щодо подальших закупівель вугілля державою саме в українських виробників.

«Міністерство енергетики за дорученням Президента України Володимира Зеленського завершило медіацію між представниками вуглевидобувних підприємств та ПАТ «Центренерго». Результатом складних перемовин стало укладання контракту щодо відновлення постачання українського вугілля на ТЕС державної генеруючої компанії ПАТ «Центренерго», – зазначили в міністерстві.

Втім, не все так гладко – грошей же в бюджеті немає і НБУ готується до запуску «друкарського стану» для здійснення «грошової емісії». То звідкіля ж гроші?

Урядовці не придумали нічого кращого, як створити схему, за якою «Центренерго», щоб мати змогу купувати вугілля, братиме гроші в кредит у державних банків (Ощадбанк та Укргазбанк).

Задля відновлення роботи державних і приватних шахт, а також своєчасного розрахунку за вугілля з боку «Центренерго» за сприянням міністерства були залучені державні банки «Укргазбанк» та «Ощадбанк». Сторони досягли попередніх домовленостей щодо відкриття кредитної лінії для ПАТ «Центренерго»” – зазначено в повідомленні Міненерго.

Нещодавно пані-нардеп від «слуг» Тетятя Буймістер розказувала про «страшні» махінації Національного банку (просто напередодні звільнення голови НБУ Якова Смолія), через які державний банк, нібито, тримає гроші в системі і не випускає їх в економіку. А що ж ми бачимо у новій «ефективній» схемі від Міненерго?

Державне підприємство «Центренерго» бере гроші у державних банків для закупівлі вугілля у державних шахт, щоб продавати вугілля на державні ТЕЦ. Цікаво, скільки грошей осяде на усіх цих етапах руху державних грошей? А загалом виходить дивно, що в умовах ринкової економіки все ще існують схеми, що нагадують радянські «взаєморозрахунки» між підприємствами – гроші ж у цій схемі реально не працюють, а лише створюють ілюзію економічної діяльності. Простіше було б уже домовитись про те, що шахтарі безкоштовно передають вугілля на ТЕЦ, а держава платить їм зарплату. Але, «слуги» не шукають простих шляхів, як видно.

«Міністерство енергетики в межах своїх повноважень доклало максимум зусиль до відновлення робити українськими шахтарями. Ми очікуємо запуск великих вуглевидобувних об’єднань вже з понеділка», – не втрачає оптимізму міністр Ольга Богуславець.