Зеленський підписав закон про призов резервістів без мобілізації

21.04.2021 09:05   -

Президент України Володимир Зеленський підписав скандальний закон, що передбачає можливість призову осіб, зарахованих до оперативного резерву, під час особливого періоду без оголошення мобілізації. Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

На думку влади, “це дасть змогу оперативно доукомплектувати резервістами військові частини всіх сил оборони держави, чим суттєво підвищити їхню боєздатність під час військової агресії, що стрімко наростає, а також швидко збільшити бойовий потенціал сил оборони та вчасно реагувати на раптові загрози національній безпеці”.

Цікаво, що захист держави депутати і президент покладають на резервістів – тих, хто уже відслужив у зоні бойових дій, а не спираються на усіх громадян, які мали б встати на оборону України. Мабуть тому, що мобілізація може торкнутися широких верств населення і асоціюватиметься з війною, що негативно вплине на рейтинг Зеленського.

Зокрема, закон запроваджує новий вид військової служби – військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період. Так, в особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву. Рішення про проведення такого призову ухвалюватиме Верховний Головнокомандувач ЗСУ за поданням Головнокомандувача ЗСУ. У рішенні визначатимуться категорії резервістів, яких необхідно буде призивати, завдання, обсяги, строки та порядок проведення призову тощо“, – сказано в повідомленні на сайті.

Влада обіцяє, що за призваними особами будуть збережені усі соціальні гарантії.

Крім того, закон осучаснює вимоги до адміністративної відповідальності посадових осіб, резервістів, військовозобов’язаних та призовників за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу та умисне зіпсуття чи втрату з необережності військово-облікових документів. Також запроваджується кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період; від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.

Нагадаємо, що 31 березня Верховна Рада України проголосувала за скандальний законопрект №3553, що дозволяє колишніх військовослужбовців, зарахованих у резерв, закликати на службу без оголошення мобілізації – “Закон України про внесення змін до деяки законодавчо АКТІВ України относительно удосконалення окремий вопросам Виконання військового обов’язку та ведення військового обліку”.

Раніше повідомлялося про те, що даний законопроект натрапив на серйозну критику з боку ветеранів та активістів, адже на службу планують закликати тих, хто вже виконав свій обов’язок перед Україною. Виходить так, що ті, хто успішно сховався або ухилився від служби в колишні роки – так само успішно будуть жити мирним життям за спинами справжніх патріотів.