Українські судді не дослухались до прохання наших західних партнерів і не зважили на протестувальників

10.03.2021 07:39   -

Зʼїзд суддів призначив за своєю квотою трьох членів Вищої ради правосуддя, – повідомляється на сторінці Прес-служби Ради суддів України.

“Новообрані члени Вищої ради правосуддя Сергій Болотін, Віталій Саліхов та Валерій Суховий склали присягу.Вітаємо і бажаємо плідної роботи!”

“277 бюлетенів визнано дійсними. Голова лічільної комісії доповідає про результати таємного голосування за кандидатів до складу Вищої ради правосуддя. Обрано членами ВРП Сергія Болотіна, Валерія Сухового та Віталія Саліхова.”

Обрано трьох членів Вищої ради правосуддя

9 березня 2021 року рішенням XVIІІ чергового з’їзду суддів України членами Вищої ради правосуддя обрано:
Болотіна Сергія Миколайовича – суддю Хмельницького апеляційного суду (148 голосів);
Саліхова Віталія Валерійовича – суддю Київського апеляційного суду (151 голос);
Сухового Валерія Григоровича – суддю Касаційного господарського суду у складі Верховного суду (147 голосів). Вони склали присягу члена ВРП.

Раніше ми вже писали про застереження “Велика сімка”, яка допомагає нам із судовою реформою, закликає відкласти призначення до Вищої ради правосуддя та Конституційного суду, посли країн-членів “Великої сімки” (G7) закликали з’їзд українських суддів відкласти призначення суддів до Вищої ради правосуддя (ВРП) та Конституційного суду (КС) до затвердження нових процесів їхнього відбору. Але, як бачимо, наша суддівська каста не дослухалася до звернень, ні закордонних спонсорів судової реформи ні до українців, які вийшли на протест під стіни з’їзду.

Членами ВРП обрані Сергій Болотін (суддя Хмельницького апеляційного суду); Віталій Саліхов (суддя Київського апеляційного суду) та Валерій Суховий (суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного суду).

До бюлетеня для повторного голосування включили Олександра Панасюка (суддя Вінницького апеляційного суду) та Інну Плахтій (суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області). За них голосуватимуть 10 березня.

Вища рада правосуддя — орган суддівського самоврядування, який серед іншого, вносить подання про призначення судді на посаду, розглядає скарги на суддів, ухвалює рішення про звільнення суддів, надає згоду на їх затримання, а також ухвалює рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя.

Згідно із законом, Вища рада правосуддя складається з 21 члена, з яких 10 — обирає зʼїзд суддів з-поміж суддів чи суддів у відставці, 2 — призначає президент, 2 — обирає Верховна Рада, 2 — обирає зʼїзд адвокатів, 2 — обирає всеукраїнська конференція прокурорів, 2 — обирає зʼїзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

Очікується, що на 18-му з’їзді суддів 9-11 березня обиратимуть членів ВРП, розглядатимуть питання про обрання Ради суддів, призначення судді КСУ