“Велика сімка”, яка допомагає нам із судовою реформою, закликає відкласти призначення до Вищої ради правосуддя та Конституційного суду

05.03.2021 14:31   -

Посли країн-членів “Великої сімки” (G7) закликали з’їзд українських суддів відкласти призначення суддів до Вищої ради правосуддя (ВРП) та Конституційного суду (КС) до затвердження нових процесів їхнього відбору, – повідомляється в офіційному Twitter G7, про це посли заявили під час зустрічі з головами Верховного суду України та Ради суддів.

“Посли підкреслили прагнення G7 допомогти у проведенні судової реформи, яка забезпечить неупереджене, незалежне, професійне, підзвітне та справедливе правосуддя для всіх українців. З цією метою посли закликали З’їзд суддів відкласти призначення до Вищої ради правосуддя та Конституційного суду, до встановлення прозорих і заслуговуючих на довіру процесів відбору”, – йдеться у повідомленні.

Раніше посли країн Великої сімки представили дорожню карту судової та антикорупційної реформи в України. Вони розробили її на прохання українських партнерів та за ініціативи президента Володимира Зеленського.

“Наприкінці минулого року наші українські партнери попросили поради послів G7 щодо кроків для зміцнення антикорупційних інституцій і реформування судової влади у відповідь на проблеми, спричинені рішенням Конституційного Суду України у жовтні та до цього. Ми радо надали ці поради партнерам, а зараз ділимося ними з широкою громадськістю”, – йдеться у повідомленні.

Посли запропонували перелік пріоритетних заходів, які на їх думку, відновлять довіру громадськості до української судової влади та антикорупційної інфраструктури та віру у них, а також “сприятиме просуванню України на шляху до квітучої та безпечної демократії”.