Свята Софія карає? Тисячі мусульман, які прийшли помолитися до відібраного древнього християнського храму, заразилися на COVID-19

12.08.2020 09:54   -

Ми вже писали про скандал навколо Собору Святої Софії – пам’ятки всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яку турецький президент Ердоган перетворив на мечеть.

І ось тепер нове повідомлення про наслідки для мусульман за це неоднозначне рішення щодо древнього християнського храму: «Близько трьох тисяч мусульман заразилися коронавірусом під час своєї першої молитви у перетвореному на мечеть музеї Святої Софії в Стамбулі», – повідомляє «ПольськеРадіо24».

Тисячі мусульман взяли участь у перших молитвах за 86 років у Святої Софії в Стамбулі, після того, як 1935 року, згідно з декретом уряду Туреччини, підписаного засновником сучасної турецької держави Кемалем Ататюрком, собор став музеєм, а з фресок і мозаїк були зчищені шари штукатурки, які приховували їх. Найвідоміший пам’ятник Туреччини був, за рішенням влади,  перетворений на мечеть, – президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган місяць тому офіційно зробив собор Святої Софії мечеттю через кілька годин після того, як суд скасував рішення,  яке перетворило його на музей. Це викликало обурення східних християн, адже Святая Софія була християнським собором у перші століття нашої ери, а в останні роки – багаторелігійним музеєм.

Попри те, що люди всередині Святої Софії перебували на належній відстані одна від одної, це не завадило їм заразитися. Серед заражених, серед інших є і чиновники правлячої Партії справедливості та розвитку, які молилися біля президента Реджепа Ердогана.