Собор Святої Софії – пам’ятка всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, перетвориться на мечеть, а фрески і мозаїку доведеться знову ховати під штукатурку

11.07.2020 14:31   -
Автор:

Євросоюз вважає рішення Туреччини про перетворення собору Святої Софії (Айя-Софія) з музею в мечеть гідним жалю. Про це йдеться в поширеній в п’ятницю заяві верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, передає УНН.

Айя-Софія має глибоку історичну загальносвітову цінність. Туреччина має глибоку традицію збереження культурної спадщини, так само як і визнану традицію інтелектуальної і культурної відкритості. Постанова Турецької Державної Ради про скасування одного із важливих визначних рішень сучасної Туреччини та рішення президента Ердогана передати пам’ятник під управління у справах релігій, викликають жаль. Як член-засновник Альянсу цивілізацій, Туреччина взяла на себе зобов’язання сприяти міжрелігійному та міжкультурному діалогу та виховувати толерантність у співіснуванні”, — йдеться в заяві.

Після падіння Візантійської імперії в 1453 році собор був перероблений в мечеть. У 1935 році, згідно з декретом уряду Туреччини, підписаного засновником сучасної турецької держави Кемалем Ататюрком, собор став музеєм, а з фресок і мозаїк були зчищені шари штукатурки, які приховували їх. У 1985 році собор був включений до складу пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган у п’ятницю офіційно зробив собор Святої Софії мечеттю через кілька годин після того, як суд скасував рішення 1934 року, яке перетворило його в музей.

Наприклад, держава повинна гарантувати, що ніякі зміни не вплинуть на видатну універсальну цінність об’єкта, що знаходиться на його території.

Як зазначено, у прийнятих Комітетом документах уточняється, що об’єкт “Історичні райони Стамбула” внесений до Списку, зокрема, як “унікальна інтеграція архітектурних шедеврів, які зображують місце зустрічі Європи та Азії протягом декількох століть“, а Собор Святої Софії “став зразком для цілої низки церков і більш пізніх мечетей, а мозаїка палаців і церков Константинополя вплинула як на східне, так і на західне мистецтво“. Таким чином, підкреслюють експерти ЮНЕСКО, собор Святої Софії має високу символічну, історичну й універсальну цінність.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив в п’ятницю, що рішення про зміну статусу комплексу Айя-Софія з музейного на об’єкт мусульманського культу повністю входило до компетенції влади країни.

Зміна статусу Айя-Софії “підпадає під дію суверенітету Туреччини”, наводить агентство “Анадолу” слова Ердогана. “Я запрошую всіх поважати рішення, прийняті судовими та виконавчими органами Туреччини“, – підкреслив президент.

Турецький лідер зазначив, що “Туреччина приймає будь-які погляди щодо питання Айя-Софії, за винятком тих, які спрямовані на порушення незалежності країни“.

Говорячи про необхідність зміни статусу об’єкта, Ердоган навів як приклад ситуацію з Ватиканом. “Заклики до того, щоб Айя-Софія залишалася музеєм, можна порівняти з вимогою, щоб Ватикан перетворили в музей“, – пояснив свою позицію президент Туреччини.

Ердоган додав, що відтепер вхід в цю мечеть буде безкоштовним.

Раніше в п’ятницю президент Туреччини підписав указ про зміну статусу Айя-Софії. Цим указом передбачено переведення об’єкта у власність Управління у релігійних справах Туреччини внаслідок чого він буде відкритий як мечеть, в якій буде можливо здійснювати відправлення мусульманського культу.

Дискусія навколо майбутнього собору Айя-Софія в Стамбулі розгорнулася після того, як 29 травня, в чергову річницю падіння Константинополя, там відбулося читання Корану. Через тиждень Ердоган доручив вивчити можливість перетворення музею Святої Софії в мечеть. Пізніше міністр юстиції Абдулхаміт Гюль і міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу висловилися за те, щоб собор знову став мечеттю.

ЮНЕСКО кілька разів повідомляла про наявні проблеми в листах, адресованих уряду Турецької Республіки. “Ми закликаємо турецьку владу почати діалог до того, як буде прийняте будь-яке рішення, яке може вплинути на універсальну цінність цього об’єкта“, – йдеться в заяві.

В ЮНЕСКО підкреслювали: посідаючи стратегічне положення на протоці Босфор, між Балканами та Анатолією, і між Чорним і Середземним морями, Стамбул був пов’язаний з найважливішими подіями у світі політики, релігії та мистецтва протягом більш ніж 2 тис. років. Його шедеври – древній іподром Костянтина, храм Святої Софії VI століття і мечеть Сулейманія XVI століття – опинилися тепер під загрозою руйнування через перенаселеність міста, промислових забруднень і неконтрольовану урбанізацію.

Собор святої Софії був місцем проживання грецького православного патріарха, але після падіння Константинополя він був перетворений в мечеть. У сьогоднішньому Стамбулі собор служить музеєм і відомий унікальними фресками та мозаїками візантійського періоду. Влада Туреччини має намір знову зробити собор мечеттю“, – зазначено в повідомленні.

Автор – Боніфацій