Євросоюз погрожує Лукашенку санкціями

12.08.2020 10:37   -

Європейські політики закликають Лукашенка визнати фальсифікації на президентських виборах, припинити переслідування демонстрантів та звільнити політичних в’язнів. Більше того, за проведення нечесних виборів та утиски демократії в Білорусі Лукашенку погрожують санкціями.

Про це заявив Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, виступаючи від імені 27 країн-членів Євросоюзу, повідомляє Європейська правда.

«Після звільнення політичних в’язнів в 2015 році відносини між ЄС і Білоруссю покращилися. Але без прогресу в області прав людини і верховенства права відносини між ЄС і Білоруссю можуть тільки погіршитися. Саме на цьому тлі ми будемо оцінювати дії білоруської влади щодо врегулювання поточної ситуації і проводити поглиблений аналіз відносин ЄС з Білоруссю…Ми закликаємо політичне керівництво Білорусі почати справжній і всебічний діалог з більш широкими верствами суспільства, щоб уникнути подальшого насильства», – йдеться у заяві Борреля.

Жозеп Боррель: «Свобода прессы важна в качестве фундамента демократии»

Європейський політик також відзначає, що рівень насильства, виявлений силовими владними структурами Білорусі не був адекватний ситуації, а всі дії влади явно демонструють діяльність, спрямовану на придушення свободи слова та порушення прав людини в країні.

«Ми закликаємо білоруську владу негайно і беззастережно звільнити всіх затриманих. Більш того, достовірні повідомлення місцевих спостерігачів показують, що виборчий процес не відповідав міжнародним стандартам, які очікуються від держави-учасниці ОБСЄ. Народ Білорусі заслуговує на краще», – сказано в заяві.

Литва і Польща вже офіційно виступили з пропозицією запровадити санкції проти президента Білорусі.

Група депутатів Європарламенту вже звернулась до керівництва ЄС із закликом запровадити санкції за фальсифікацію виборів та репресії у Білорусі. Про це написав у Твітер литовський депутат Петрас Аустрявічус. Санкції пропонують запровадити не лише проти топ-чиновників режиму Лукашенка, а й щодо виконавців середньої ланки у репресивних структурах і ЦВК. Мова йде про заборону на в’їзд в ЄС та замороження усіх активів.

Нагадаємо, що третю добу поспіль Білорусь охоплена масовими протестами через фальсифікації на виборах президента, через що діючий президент Олександр Лукашенко має лишитьсь іще на один термін при владі. В сутичках між протестувальниками та правоохоронцями вже багато постраждалих, є загиблі.

Барикади, коктейлі Молотова і перша смерть. День після виборів ...