Що не так із щорічним посланням Президента Зеленського до Верховної Ради?

20.10.2020 16:40   -

Сьогодні, 20 жовтня, Володимир Зеленський виступав у Верховній Раді зі щорічним посланням. Реакція на виступ була необнозначною, а деякі політики відверто обурились заявами президента, не добираючи слів у своїх виступах.

Що ж не так із промовою Зеленського?

Перше, що кидалось в очі – Зеленський мало посміхався і жартував, як він часто робив раніше. Його обличчя протягом виступу мало серйозний та стурбований вираз, а промова часто набувала надривного характеру, через що обличчя Володимира Зеленського ставало більшим.

Якщо коротко про промову: ми – хороші, а Порошенко – поганий. В цьому плані Зеленський лишився вірним собі і вже традиційно намагався вдарити по рейтингу свого опонента. Але, якщо на виборах президента і парламенту така риторика була доречною, то зараз, після 1,5 року володарювання Зеленського, стає смішно, коли свій звіт і свої досягнення діючий голова держави вимірює успіхами і провалами свого попередника.

Деякі з тез Зеленського були явно популістськими, з чого складається враження, що наразі був не звіт президента і заклик до рішучих дій, а черговий передвиборчий спіч.

Зокрема, Зеленський усю вину за ситуацію з епідемією коронавірусу і за катастрофу, що наближається в Україні, переклав на місцеву владу, забуваючи сказати, що десятки мільярдів гривень з коронавірусного фонду було витрачено зовсім не на укріплення нашої медицини.

«Місцева влада хоче сподобатися виборцям. Це гра у злого поліцейського в центрі і доброго на місцях. Можливо, кількість голосів у вас у регіоні буде більшою, але кількість померлих – на вашій совісті», – кричав з трибуни Зеленський.

Традиційно Зеленський не забув пригадати окупований Крим, котрий раз звинувативши у цьому Порошенка і попередню владу. Особливо Володимир наголосив, що Крим попередники здали без жодного пострілу. Правда, тут Зеленський уже звично бреше (як збрехав у бесіді з британським журналістом про те, що на Донбасі уже не стріляють більше двох місяців). Можливо, Зеленський не знає про загиблих українських військових під час російської окупаційної кампанії в Криму? Наприклад, про прапорщика Сергія Кокуріна, якого убив російський снайпер у Сімферополі 18 березня 2014 року? Скоріше за все – не хоче знати про загиблих від російських куль, адже сьогодні це не вигідно з точки зору піару.

Натомість, Зеленський грозився переслідуванням попередників за те, що вони “дозволили” окупацію Криму, назвавши це навіть “справедливістю”.

«Щоб більше ні в кого не виникло навіть думки, що можна … відібрати в України частину території без жодного пострілу. А ті, хто без бою віддав Крим, мають нести відповідальність. Питання не в помсті, а в справедливості», – волав з трибуни Зеленський.

Ну і не забув Зеленський наобіцяти величезних зарплат. От лише не сказав, чому досі не підвищив зарплату освітянам (як передбачалось ще майже рік тому) і тим самим медикам, і де візьме гроші на обіцяне у наступному році масштабне підвищення.

«Надважливим є підвищення зарплати медикам. У 2021 році мінімальна заробітна плата лікаря має бути 20−25 тисяч гривень, медсестри – 15 тисяч, молодшого медичного персоналу – до 10−12 тисяч. Наступними мають бути освітяни та науковці», – розказав Зеленський.

За великого бажання, можна особисто послухати “геніальну промову видатного лідера сучасності”.