Продовження історії української позолоченої трьохсотрічної ікони, яку подарували Лаврову

25.12.2020 21:22   -

Ікона, подарована міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову головою президії Боснії і Герцеговини (БіГ) Мілорадом Додіком, була повернута до Боснії.

“Я особисто привіз ікону з Москви і передав її до кабінету глави президії БіГ Мілорада Додіка”, – заявив посол БіГ у РФ Зелько Самарджія, – повідомляє Радіо “Вільна Європа”.

Наразі, сам скандальний дарувальник окупантам з РФ цінної ікони вивезеної з окупованої нині території України, – Додік перебуває в університетському клінічному центрі в Баня-Луці, через зараження коронавірусом.

Ми вже розповідали про деталі того скандального дарунку на території Боснії і Герцеговини “Додік подарував Лаврову українську позолочену 300-річну ікону з Луганська” .

Dodik je Lavrovu
uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka sa ruskim šefom diplomatije u Istočnom Sarajevu 14. decembra

У записці, яку посольство Боснії і Герцеговини в Москві отримало від Російської Федерації, як зазначає Самарджія, дарувальника просять перевірити походження ікони через офіційні відомства, в першу чергу Інтерпол.

14 грудня під час зустрічі в Сараєво Мілорад Додік подарував Лаврову позолочену ікону, створену 300 років тому і знайдену в Луганську, на окупованій проросійськими сепаратистами території України, під час зустрічі.

Після цього посольство України в Боснії і Герцеговині направило ноту МЗС БіГ з проханням надати «докладну інформацію про походження цього об’єкту української культурної спадщини».

23 грудня РФ повернула позолочену ікону в посольство Боснії і Герцеговини в Москві після того, як було висловлено підозру, що це національне надбання України.

Ми вже розповідали про реакцію на цю подію “Прокуратура Боснії і Герцеговини розслідуватиме факт передачі української ікони міністру РФ Лаврову” .

Прокуратура Боснії і Герцеговини 18 грудня порушила справу з метою проведення перевірок «у зв’язку з іконою Святого Миколая», подарованою Лаврову.

Нагадаємо, посольство України запросило інформацію про походження ікони, яка, як стверджується, була знайдена в Луганську і має вік близько 300 років.

Згодом стало відомо, що РФ змушена була повернути ікону, подаровану главою Мілорадом Додіком міністру МЗС РФ Лаврову, для перевірки її історії за каналами Інтерполу.