Brexit не закінчиться катастрофою – угоду підписано!

25.12.2020 16:05   -

Великобританія досягла торгової угоди з Європейським Союзом після місяців переговорів.

Після 10 місяців запеклих переговорів члени ЄС та Великобританії у четвер уклали угоду про торгівлю після Brexit з історичними положеннями про нульові тарифи та нульові квоти на товари.

Угоду досягли завдяки компромісам у питаннях, які відзначалися складними тупиками: доступ ЄС до рибного господарства Великобританії і так звані рівні умови для уникнення недобросовісної конкуренції, – politico.

Прорив у галузі риболовлі стався лише після особистого втручання прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона та президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - image-8.png

Розпочне діяти угода після остаточного виходу Лондона з блоку 31 грудня. Без цього договору відносини між ЄС і Британією з 1 січня регулювалися б правилами Світової організації торгівлі з відповідними тарифами, митами та іншими перешкодами на кордонах.

У теперішній час угода напередодні Різдва, яку деякі лідери швидко назвали святковим “дивом”, дозволить запобігти широкомасштабному хаосу 1 січня, коли закінчується перехідний період Великобританії, закінчуючи участь Великобританії в єдиному ринку ЄС та митному союзі.

Але після того, як учасники переговорів закінчили кожен можливий термін, угода прийшла занадто пізно для ратифікації Європейським Парламентом, перш ніж вона набуде чинності, тому вимагатиме попереднього застосування, щоб уникнути хаосу на Новий рік.

Угода також потребує офіційного схвалення 27 урядів ЄС, і будь-яка країна-член може накласти вето. Перші реакції сигналізували, що заперечень не буде, і представники Комісії висловили впевненість, що угода пройде.

На прес-конференції прем’єр-міністр підтвердив, що після місяців напружених переговорів нарешті була досягнута домовленість між Вестмінстером та Брюсселем, – повідомляє joe.

“Ми нарешті змогли домовитись”, – сказав фон дер Лейен на прес-конференції в Брюсселі. “Це була довга та звивиста дорога, але ми маємо багато що показати”.

У Лондоні Джонсон, який носив з цього приводу краватку з риб’ячим принтом, сказав журналістам: “Ми також сьогодні вирішили питання, яке десятиліттями заважало нашій політиці, і це залежить від усіх нас як нової і справді незалежної нації усвідомити безмежність цього моменту і максимально використати його”.

Boris Johnson hails 'glad tidings of great joy' in Christmas message after  historic £660bn Brexit trade deal

Угода означатиме, що Великобританія та ЄС можуть продовжувати торгувати без введення мит на товари, що матиме вплив на ціни для споживачів.

Парламент збереться для голосування за угоду в середу, 30 грудня. Лідер лейбористів Кір Стармер, як розуміють, доручає своєму тіньовому кабінету підтримати угоду.

Деякі жорсткі Brexiteers потенційно будуть розчаровані умовами наших майбутніх торгових відносин з ЄС, особливо щодо рибного господарства, але навіть лідер Brexit Найджел Фараж просигналізував про своє задоволення угодою.

Виступаючи на TalkRadio до офіційного оголошення угоди, Фарадж сказав: “[Борис Джонсон] зробив те, що, за його словами, зробив би в загальному.

“Що стосується таких деталей, як, наприклад, ми знову будемо керувати нашим рибальством, історія може судити про деякі з цих аспектів трохи суворіше. Але що стосується великих речей, війна закінчилася”.

Опоненти Brexit констатують, що, хоча угода – це краще, як її відсутність, але найкращою угодою, яку ми мали, було членство в Європейському Союзі.

UK-EU Brexit trade deal at a glance – POLITICO

“Найкращою угодою стала угода, яку ми уклали як член ЄС”, – написала в твіттері колишня депутатка Анна Субрі.

EU Devil's Maiden Anna Soubry Like Something From an Omen Movie - Daily  Squib

“Із можливостей, відкритих сьогодні для нашої країни, це буквально найкраща з можливих новин, за яку ми могли прокинутися”, – сказав телерадіокомпанія Джеймс О’Брайен.

LBC's James O'Brien: 'You have to be a bit more sledgehammer than scalpel  on TV' | Talk radio | The Guardian

“Порівнювати це з тим, що було у нас, не буде так, але сьогодні немає сенсу робити це. Це просто розлютить вас”.

Brexit deal: Trade agreement reached between UK and European Union - CNN

Хоча торгова угода уникає того, що багато хто назвав найгіршим сценарієм, ЄС і Великобританія все одно розривають зв’язки в багатьох сферах. Сюди входить припинення прав на фінансовий паспорт, якими довго користувались британські фірми фінансових послуг, а також вихід Британії з програми обміну студентами Еразму , завдяки якій покоління молодих людей мали шанс навчатися за кордоном.

“Сьогодні день полегшення, але відтінок якогось смутку, коли ми порівнюємо те, що було раніше, з тим, що попереду”, – сказав Барньє. «Сполучене Королівство вирішило залишити Європейський Союз та єдиний ринок, щоб відмовитись від переваг, якими користуються держави-члени».