Греко-католики спростували інформацію про рішення однієї з парафій Чернівців змінити дату святкування Різдва

25.12.2020 15:49   -

В Українській греко-католицькій церкві спростували інформацію, що парафія церкви Різдва Пресвятої Богородиці та Святого Антонія Чернівецької єпархії УГКЦ цього року вперше святкуватиме Різдво Христове за григоріанським календарем – 25 грудня. 

В УГКЦ наголосили, що йдеться про проведення різдвяної служби для сім’ї, яка планує виїхати за кордон, тому не зможе відвідати службу 7 січня, – повідомляє Українська Греко-Католицька Церква.

«Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав, чітко озвучив позицію УГКЦ щодо святкування Різдва 25 грудня: ініціатива має йти від мирян. Так само висловився і глава ПЦУ Епіфаній. Мої парафіяни ще минулого року підходили до мене з ініціативою святкування Різдва за новим стилем. Я їх підтримав, бо і сам давно про це мріяв. І цього року ми робимо перший крок. І це дуже правильно так робити, коли ініціатива виходить від самих парафіян», – зазначив отець Василь.

При цьому отець Василь пояснив, що і він, і його парафіяни розуміють, що рішення про зміну дати святкування Різдва не можна ухвалювати на рівні окремих парафій, а це має зробити уся спільнота Української Греко-Католицької Церкви. Він додав, що святкування Різдва 25 грудня – це й політичний крок.

Як нещодавно зазначив в ефірі програми «Відкрита Церква» «Живого телебачення» Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, рух за святкування Різдва за новим стилем – 25 грудня – повинен початися знизу, від мирян. Якщо ініціатива календарної реформи виходитиме від церковної ієрархії, то це не матиме відповідного ефекту.

Проте Предстоятель наголосив, що в Україні УГКЦ хотіла б перейти на новий календар разом із Православними Церквами. «Ми хочемо це робити разом із нашими братами-православними. Україна має особливий контекст, зокрема екуменічний, традиційний, є певні історичні моменти, які все-таки десь там підсвідомо сидять у наших серцях і це потребує не одноосібного, а всенародного, міжцерковного, екуменічного обговорення і руху», – підкреслив Отець і Глава УГКЦ.

Саме тому Блаженніший Святослав закликає не до переходу окремих парафій на новий календар, а до осмислення цієї потреби і конструктивних дискусій, щоб у цьому процесі максимально зберегти внутрішню єдність. При цьому Глава УГКЦ звертає увагу на те, що зміна дати Різдва означає зміну усього календаря свят цілого року.