Додік подарував Лаврову українську позолочену 300-річну ікону з Луганська

17.12.2020 14:19   -

Посольство України в Боснії і Герцеговині вимагає від Міністерства закордонних справ цієї країни надати детальну інформацію про те, чому 300-річну українську ікону подарували міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову, – повідомляє Радіо Свобода.

Ікону Лаврову 14 грудня подарував головуючий у президії Боснії і Герцеговини (БіГ), сербський представник Мілорад Додік. Посольство України в БіГ направило ноту до уряду в Сараєві з вимогою невідкладно й однозначно з’ясувати, яким чином позолочена ікона з Луганська опинилася в країні.

Додік передав ікону Лаврову під час сьогоднішнього засідання, яке проходить у приміщенні уряду Республіки Сербської у Східному Сараєво, в якому беруть участь представники Республіки Сербської.

Місцеве видання InfoBijeljina також оприлюднили фото ікони. На ньому видно воскову печатку, на якому напис: «У.Р.С.Р. Нар.Ком.Освіти. Укрнаука».

Поки незрозуміло, яким чином ікона потрапила до Боснії. Місцеві ЗМІ зазначають, що на боці підтримуваних Росією бойовиків на сході України воювали й деякі боснійські серби. Одного з них, Ґаврила Стевича, наразі судять, оскільки закон БіГ забороняє громадянам країни вступати до іноземних збройних формувань.

Foto: Srna