Коли ж харків’яни зможуть обрати нового мера?

17.12.2020 15:34   -

У зв’язку з кончиною Геннадія Кернеса, на Харків чекають перевибори мера. Тимчасово обов’язки міського голови покладуть на секретаря міськради Ігоря Терехова.

Про це повідомила Ольга Айвазовська з громадянської мережі Опора.

За даними лідера організації Ольги Айвазовської, впродовж 15 днів після смерті Кернеса особа, яка на цей час здійснює повноваження міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів. Відповідно до закону про місцеве самоврядування, перевибори належить організувати в межах 90 днів з моменту смерті градоначальника. Дату нового голосування призначить парламент.

Втім, Айвазовська каже, що на практиці процес перевиборів часом сильно затягується. Є міста, де не можуть призначити голосування по 3, а то і 4 роки. 

Оголошення позачергових виборів – питання, яке лежить у площині відповідальності парламенту та може бути розтягнуте в часі на роки, що демонструвала неодноразова практика. Тож, поки функції міського голови є кому виконувати і є консенсус місцевих еліт щодо цього, не факт, що вибори міського голови Харкова відбудуться найближчим часом.

Якщо Верховна Рада України не прийме відповідного рішення про позачергові вибори до кінця січня 2021 року (за 60 днів до 28 березня), вибори можуть бути призначені вже на останню неділю жовтня.

Також глава Опори додала, що сім’ї Кернеса обов’язково потрібно надати документ про смерть родича. За її словами, в Україні вже траплялося, що відсутність такого свідоцтва у ЦВК не давало можливості провести дострокові вибори.

Як відомо, в ніч на 17 грудня помер повторно обраний мером Харкова 61-річний Геннадій Кернес “Новообраний мер Харкова Генадій Кернес помер”. У нього виникли проблеми з нирками на  ґрунті ускладнень після коронавируса. Кернес декілька місяців перебував в німецькій клініці Шаріте.