“В битві за ПриватБанк проти нас б’ються без правил” – розповів голова банку

17.12.2020 16:46   -

10 січня 2018 року наглядова рада Приватбанку призначила Петра Крумханзла його головою правління.

«Чим сильніші атаки, тим сильніші ми» — сказав в інтерв’ю голова ПриватБанку Петр Крумханзл, що “купив квиток на війну” з Коломойським. Колишні боги ПриватБанку, а тепер його колишні власники-олігархи і топменеджери не могли собі уявити, що чеський математик може чинити їм опір.

Голова правління ПриватБанку Петр Крумханзл в інтерв’ю epravda зауважує, що не уявляв, з якими масштабними завданнями йому доведеться зіткнутися, і відразу не зрозумів, чому, коли у 2018 році він був призначений на цю посаду, українські ЗМІ написали, що він «купив собі квиток на війну», але попри все Петр впевнений, що “до кінця року Приватбанк буде одним з найбільш прибуткових”.

До цього доктор наук з математики працював у Raiffeisenbank CZ і Райффайзен банк Аваль, займався консалтингом в різних країнах ЄС і був членом правління в китайському Home Credit China. Справа ПриватБанку давно вийшла за межі галузевої тяжби і стала індикатором проведення реформ у банківському секторі, боротьби з корупцією в Україні та, особливо, в судовій і правоохоронній системі. Для іноземних інвесторів розвиток подій навколо ПриватБанку тепер так само важливий, як і якість діалогу уряду країни з МВФ.

В українських судах перебуває понад 500 справ, пов’язаних зі спробою колишніх власників скасувати націоналізацію ПриватБанку, яка була розпочата чотири роки тому.

Юристи держбанку, відбиваючись у найчесніших українських судах, почали успішний наступ проти колишніх власників у зарубіжних юрисдикціях із загальною сумою претензій в $10 млрд. У Лондоні і Тель-Авіві вже очікується початок повноцінного розгляду справ проти колишніх власників ПриватБанку.

Цього року Мін’юст США подав позови проти Коломойського і Боголюбова, яких у Штатах звинувачують у відмиванні коштів, виведених з ПриватБанку. Розслідування американського Мін’юсту по суті підтвердило ті факти, які були викладені в позові ПриватБанку в Канцелярський суд штату Делавер.

У річницю націоналізації ПриватБанку Петро Крумханзл розповів про те, яких атак, крім судових, зазнають співробітники банку, що нового в ключових судових справах і про те, що змінилося за останній рік.

Нічого сильно не змінилося. Повістки і виклики на допити членів правління тривають. Проти нас відкрито кілька нових справ. Додалися погрози фізичної розправи. Атаки починаються, щойно ми приймаємо рішення не на користь осіб, компаній і навіть співробітників, які пов’язані з колишніми акціонерами або топменеджментом. Наприклад, ми вирішили не продовжувати оренду близько 200 відділень, які належать компанії колишніх власників банку. Або як тільки ми почали реформувати роботу з величезним портфелем непрацюючих кредитів, сформованим ще до націоналізації. Найсвіжіший приклад — ви напевно про це чули, було багато шуму в медіа — суд першої інстанції скасував держреєстрацію права власності ПриватБанку на офіс у Дніпрі, в якому 1500 робочих місць. Ця будівля перейшла у власність банку до націоналізації на законних підставах як предмет іпотеки. Це вже спроба дестабілізації роботи банку. Тиск через правоохоронців у Дніпрі триває”, – розказав Крумханзл.

У ПриватБанку понад 500 ключових судів, які пов’язані з націоналізацією. Петро Крумханзл розповів про найбільш важливі судові справи.

“15 грудня в адміністративному суді розпочалося слухання апеляції щодо націоналізації. При цьому кілька днів тому господарський суд відновив провадження за позовом Коломойського і Triantal Investments, яке було зупинено рік тому. Ця кіпрська компанія володіла одним з найбільших пакетів акцій ПриватБанку і тепер вимагає визнати договір про покупку державою акцій банку недійсним. Цього ж вимагають і Боголюбов з Дубілетом. Їхні позови будуть слухатися днями. Якщо апеляція на наступному засіданні 26-го січня 2021 року визнає націоналізацію незаконною, то це відкриває пряму дорогу до повернення колишніми власниками акцій банку. Це дасть їм право формувати наглядову раду і правління, право відкликати позови в міжнародних юрисдикціях. «Новий банківський» або «антиколомойський» закон, ухвалений з боями за 16 тисяч правок, має раз і назавжди це зупинити. Наші юристи будуть наполягати на застосуванні цього закону”.

Коломойський і Боголюбов покрили судові витрати Приватбанку