“Південмаш” і КБ “Південне” можуть приватизувати

17.12.2020 17:08   -

Про можливість приватизації стратегічних українських підприємств “Південмаш” і КБ “Південне” заявив віце-прем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Чиновник вважає, що на першому етапі реформування державних підприємств має стати їх корпоратизація із подальшим залученням інвесторів. І хоч наразі йдеться лише про корпоратизуцію підприємств “Південмаш” і КБ “Південне”, у майбутньому постане й питання продажу їх акцій.

Реформа (концерну” Укроборонпром “- ред.) Робиться заради того, щоб поліпшити інвестиційний клімат в наших очах, зокрема, в аерокосмічній та оборонно-промислової. Вважаємо, що коли ми впровадимо корпоративну модель управління в цих двох принципово важливих галузях, то отримаємо можливість залучати інвесторів, в тому числі і стратегічних. На попередньому етапі ми поки не розглядаємо можливість продажу акцій ні КБ “Південне”, ні Південмашу. Нам поки завдання стоїть здійснити корпоратизацію. А далі, в разі виникнення пропозицій, – звичайно, що вони будуть розглядатися. у тому числі – з можливістю залучення стратегічного інвестора в ці галузі“, – зазначив Уруський.

Оборонка" без глянцю: Олег Уруський про реформу ОПК, "Укроборонпром", ДОЗ,  чужу зброю та "золоту картку" | Defense Express

Такі плани уряду пов’язані з намірами ліквідації державного концерну Укроборонпром. Корпоратизація підприємств, що входять до концерну має бути завершена за 6-8 місяців, вважає Уруський. Укроборонпром має припинити своє існуваня вже наступного року і всі підприємства, що входять до його складу будуть розподілені між 6 холдингами за галузевим принципом: бронетанкові, радарні системи, морські системи, високоточне озброєння, боєприпаси і спецхімії, авіаремонтні підприємства.

Після ліквідації Укроборонпрому КБ “Південне” і Південмаш увійдуть в холдингову компанію “Космічно-ракетний центр” Південний “.