Нобелівську премію з літератури вручили за висвітлення долі біженців

08.10.2021 08:55   -

Лауреатом Нобелівської премії з літератури в 2021 році став письменник Абдулразак Гурна. Таке рішення оголосив Нобелівський комітет, – повідомляє nobelprize.

Гурна отримав премію «за його безкомпромісне та співчутливе проникнення у наслідки колоніалізму та долю біженця у пропасті між культурами та континентами».

Гурна народився в 1948 році і виріс на острові Занзібар в Індійському океані, але прибув до Англії як біженець наприкінці 1960 -х років. Він опублікував десять романів та ряд оповідань. Тема розладу біженця проходить у його творчості.

Абдулразак Гурна народився в 1948 на Занзібарі (тоді острів був під контролем Великобританії, зараз – частина Танзанії). У 1968 році Гурна студентом перебрався до Великобританії і продовжив кар’єру в цій країні. Роман Гурна «Рай» («Paradise») в 1994 році потрапив в шорт-ліст Букерівської премії – найпрестижнішої нагороди в світі англійської літератури, йдеться на сайті Кентського університету, в якому викладав письменник.

Твори постколоніальної епохи і теми, пов’язані з колоніалізмом, особливо в зв’язку з Африкою, островами в Карибському морі та Індією, були його головним академічним інтересом, зазначено на сторінці. На сайті видавництва Bloomsbury зазначено, що роман письменника «Біля моря» («By the Sea») номінувався як на Букерівську премію, так і на літературну премію.

У 2020 році Нобелівську премію з літератури отримала поет з США Луїза Глюк. Шведська академія відзначила її «безпомилковий поетичний голос, який своєю строгою красою робить індивідуальне існування універсальним».

Сума премії складає 10 млн шведських крон ($1,14 млн). Присуджувати премії за заслуги в літературі, науці і премію миру заповідав шведський бізнесмен Альфред Нобель, винахідник динаміту. Згодом до основного списку додалася премія з економіки.

В минулі роки Нобелівську премію з літератури присуджували в тому числі Генріку Сенкевичу, Редьярду Кіплінгу, Бернарду Шоу та Ернесту Хемінгуею. У 2015 році премію присудили білоруській письменниці Світлані Алексієвич.

Нагадаємо, Нобелівську премію з фізики присудили за «прогнозування глобального потепління».

Нобелівську премію з хімії отримує дует, який розробив інструмент для побудови молекул”.

“Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття рецепторів, що відповідають за температуру, біль і дотик”