Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття рецепторів, що відповідають за температуру, біль і дотик

05.10.2021 05:53   -

Лауреатами Нобелівської премії з медицини та фізіології в 2021 році стали дослідники з США Девід Джуліус і Ардем Патапутян, оголосили в понеділок у нобелівському комітеті. Премію присудили за відкриття рецепторів температури і дотику.

До робіт цих вчених в нейробіології не було розуміння того, як тепло, холод і дотики викликають сигнали в нашій нервовій системі. Дослідження, в основу яких лягли відкриття цих вчених, покликані розробити методи лікування ряду хворобливих станів, включаючи хронічний біль, – повідомляє nobelprize.

Комітет заявив, що вчені відповіли на питання, як виникають нервові імпульси, які дозволяють нам відчувати температуру і дотик.

Своєю новаторською роботою лауреати Нобелівської премії 2021 року визначили давно шукані молекулярні перетворювачі для визначення температури та механічної сили. Їхні відкриття розкрили одну із загадок, що залишилися, як соматичні відчуття дозволяють нам відчувати і взаємодіяти з фізичним світом.

«Здатність відчувати тепло, холод і дотики необхідна нам для виживання і лежить в основі нашої взаємодії з навколишнім світом. Ми сприймаємо такі відчуття як належне», – йдеться в їхній заяві.

«Їхнє революційні відкриття дозволили нам зрозуміти, як тепло, холод і механічна сила можуть ініціювати нервові імпульси, які дозволяють нам сприймати навколишній світ і адаптуватися до нього», – йдеться в заяві Нобелівського комітету.

Це відкриття допоможе знайти методи лікування ряду хворобливих станів.

Дослідження вчених описано на сайті Нобелівської премії.

Наприкінці 1990-х років Джуліус досліджував реакцію клітин на капсаїцин, який міститься в перці чилі і викликає відчуття печіння. Вчений виділив рецептор до капсаїцину (TRPV1), а пізніше визначив, що він реагує на тепло – він активується при температурах, які сприймаються як хворобливі. «Відкриття Джуліусом TRPV1 стало проривом», – йдеться в повідомленні Нобелівського комітету.

 TRPA1 бере участь у виявленні різноманітних шкідливих зовнішніх подразників, таких як активні сполуки в гірчичній олії, хроні, кориці, часнику, зубчиках, та імбиру, а також ліпідних сполук, подразників навколишнього середовища та інших хімічних речовин.

У 2002 році Джуліус і Патапутян незалежно один від одного виявили рецептор для холоду (TRPM8), який активується на клітинах під дією ментолу.

Потім Патапутян використовував «чутливі до тиску клітини» і відкрив два рецептори (Piezo1 і Piezo2), що реагують на механічні подразники в шкірі і внутрішніх органах. У повідомленні Нобелівського комітету сказано, що ці канали сімейства Piezo регулюють найважливіші фізіологічні процеси, в тому числі артеріальний тиск і дихання.

Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття рецепторів, що відповідають за температуру, біль і дотик