Мінкульт визнав кромлех у Новоолександрівці “пам’яткою місцевого значення”

15.09.2021 16:34   -

Міністерство культурної та інформаційної політики визнало знайдений під Дніпром курган і кромлех у ньому пам’яткою місцевого значення та в якості об’єкту, що підлягає музеїфікації. Про це на своїй сторінці повідомив дніпрянин, народний депутат України VIII скликання Андрій Денисенко.

У справі захисту 5-тисячолітнього Сурського кургану й виявленого під час його дослідження великого кромлеху є позитивні тенденції. Великий медійний, громадський резонанс, висока наукова цінність знахідок та наші цілеспрямовані зусилля дають свої плоди. Маю на руках низку відповідей Мінкульту на мої депутатські звернення та листи ініціативної групи, де цей орган виконавчої влади зайняв цілком чітку правову позицію за збереження цих унікальних пам‘яток історії та археології“, – написав Денисенко.

Зокрема, йдеться про наступні рішення Міністерства культурної та інформаційної політики:

1. Міністерство визнає Новоолександрівський курган пам‘яткою місцевого значення, збереження якої, а також знайденого кромлеху – покладено на обласні органи охорони культурної спадщини.

2. Міністерство означує знайдений кромлех як складову частину культурного шару курганного могильника, як об’єкт, який підлягає музеєфікації та подальшому використанню, а сам курган – пам‘яткою, яка в такому разі не підлягає зняттю з обліку.

3. Мінкульт офіційно листом звернувся до ДніпрОДА з проханням забезпечити збереження Сурського (Новоолександрівського) кургану #6048/1 як пам‘ятки археології місцевого значення.

Нагадаємо, що весною цього року у селі Новоолександрівка під Дніпром археологи під час розкопок кургану, вік якого оцінюється в 4500-5000 років, знайшли в основі кургану гігантський кромлех. Ця гігантська мегалітична споруда культового призначення була створена в епоху енеоліту (початок бронзового століття). Кам’яні плити, можливо, доставлялися по річці Мокра Сура з берега Дніпра, де є аналогічні виходи скельних порід. Камені були вкопані в насип таким чином, що над землею залишалося близько 1 м. З південного заходу кромлеха був виявлений прохід в центральну частину насипу, який обмежений найвищими камінням, далі розташовуються плити поменше.