Під Дніпром археологи розкопали «український Стоунхендж»

13.05.2021 16:12   -

У селі Новоолександрівка під Дніпром тривають розкопки кургану, вік якого оцінюється в 4500-5000 років. Археологи розкопали в підставі кургану гігантський кромлех. Зараз відкриті 14 плит, – повідомляє tourism.

Ця гігантська мегалітична споруда культового призначення була споруджена в епоху енеоліту (початок бронзового століття). Кам’яні плити можливо доставлялися по річці Мокра Сура з берега Дніпра, де є аналогічні виходи скельних порід. Камені були вкопані в насип таким чином, що над землею залишалося близько 1 м. З південного заходу кромлеха був виявлений прохід в центральну частину насипу, який обмежений найвищими камінням, далі розташовуються плити поменше.

Археологи працюють на кургані вже місяць. За цей час знайшли кромлех, який цілком може стати «українським Стоунхенджем». «Стоунхендж» біля Дніпра ще не до кінця розкопали, але слава про нього розлетілася вже по всій Україні. На археологічному майданчику буквально щодня бувають гості. Сьогодні сюди приїхали історики із сусіднього Запоріжжя. Кажуть, що подібні експедиції в сучасній Україні – подія.

«Таке відбувається не так часто, і на НЕ таких величезних курганах. Об’єкт не просто цікавий, але і багатий на знахідки. Не знаю, чому тут немає великої кількості людей, що спостерігають за тим, що відбувається, адже вони унікальні» , – вважає історик Олександр Шкаліков.

Тим часом археологи продовжують розкопувати кромлех, який частково ще знаходиться під курганом. Під час розчищення однієї з похоронних ям, знайдених в Кургані, можна побачити обрядові ознаки так званої «ямної культури». Вони, на думку фахівців, відносяться до початку бронзового століття – 3-го тисячоліття до нашої ери. Курган розкопали з північно-західної і південної сторін. Щоб дістатися до унікального кам’яного споруди верхній шар землі знімав бульдозер, потім ґрунт товщиною більше метра прибирали лопатами самі археологи. Кажуть, тепер починається найцікавіше.