Через пандемію коронавірусу жінки втрачають роботу

09.07.2020 16:47   -
Автор:

Епідемія коронавірусу справила негативний вплив на економіки різних країн. Необхідність дотримання карантинних обмежень, зокрема, закриття навчальних закладів, породилу додаткову проблему – жінки, що мають неповнолітніх дітей, часто змушені були наглядати за ними удома, через що втратили роботу.

Дана проблема стосується не лише Україні, але й інших розвинутих країн.

Наприклад, з огляду на дану проблему, міністр праці США Юджин Скалія (Eugene Scalia) наголосив на важливості відновлення роботи шкіл цієї осені на тлі пандемії коронавірусу.

Під час брифінгу Коронавірусної групи Білого дому в середу 8 липня, який був зосереджений на намаганнях адміністрації Трампа співпрацювати з губернаторами для ініціювання планів з відновлення шкіл у вересні, Скалія підкреслив вплив закриття шкіл на “національне відновлення”.

Скалія зауважив, що до пандемії одним із “великих успіхів в економіці ” був рівень зайнятості жінок, але зараз, в умовах пожвавлення випадків COVID-19 по всій країні, рівень безробіття серед жінок вищий, ніж для чоловіків.

Працюючим жінкам буде важче повернутися на робоче місце“, – пояснив Скалія, посилаючись на дослідження, які показали, що жінки в домашньому господарстві “несуть більший тягар” з точки зору догляду за дітьми та дистанційного навчання, – “Жінки продовжують наводити, як  причину не повертатися до роботи – турботу про дітей. Для них відкриття шкіл було б дуже важливим“.

Скалія зазначив, що закриття шкіл також негативно впливає на сім’ї з низьким рівнем доходу.

Втрати роботи не були пропорційними по всій країні. Деякі штати зазнали сплеску скорочень та звільнень – у травні 43 штати встановили рекордні максимуми безробітних – в той час як збитки в інших штатах були не такими значними.

Зауваження Скалії з’явилися, коли адміністрація Трампа пообіцяла співпрацювати з губернаторами, аби забезпечити безпечне відкриття навчальних закладів для студентів, викладачів та батьків.

В Україні готуються до продовження дистанційного навчання, а відтак діти ймовірно лишатимуться вдома і надалі. Хоча, за словами Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, пріоритетом є забезпечення можливості для дітей повернутися до стандартного освітнього процесу, але Кабінет міністрів розглядає дистанційне навчання замість класичного, починаючи з вересня 2020 року, у зв’язку з другою або третьою хвилею коронавірусу.

Щодо освітнього процесу восени. Весь світ готується до другої або третьої хвилі коронавірусу. Тому дуже важливо мати можливість в умовах пандемії, яка триває і наростає у світі, розуміти, що ми маємо можливість навчати наших дітей незалежно від ситуації зі світовою епідемією. Тому можливість дистанційного навчання ми припускаємо і працюємо над тим, щоб воно було якіснішим, повноцінним та давало можливість дітям в разі загрози епідемії проходити навчання дистанційно, ми також над цим працюємо, і в умовах помірного розвитку епідемії в Україні освітній процес буде розпочато з дотриманням елементів захисту дітей, вчителів – масковий режим, дистанція і дезінфекція. Над цими речами МОЗ та педагоги зараз працюють“, – підкреслив Шмигаль.

А про початок нового навчального року в закладах вищої освіти МОН повідомило, що рішення буде ухвалювати кожен університет окремо.

Автор – Боніфацій