Facebook в Україні видалив 72 облікові записи Facebook, 35 сторінок та 13 облікових записів Instagram через політичну пропаганду та неправдиву інформацію

09.07.2020 16:32   -
Автор:

Сьогодні ми видалили чотири окремих мережі за порушення нашої політики щодо іноземного втручання та скоординованої неправдивої поведінки (CIB). Ці мережі виникли в Канаді та Еквадорі, Бразилії, Україні та США“, – заявив 8 липня 2020 року глава кібербезпеки  Facebook  Натаніель Глейхер.

Модератори заблокували мережі аккаунтів у мережах Facebook та Instagram, які займалися політичною пропагандою. Вони також поділилися інформацією про аналіз із правоохоронними органами, розробниками політики та галузевими партнерами. 

У кожному конкретному випадку люди, що стояли за цією діяльністю, координували один одного і використовували підроблені рахунки як центральну частину своїх операцій, щоб ввести людей в оману щодо того, хто вони і що роблять, і це було основою для дій компанії. 

Більшість видів діяльності, яку заблокували, були зосереджені на внутрішній аудиторії в кожній країні та були пов’язані з комерційними структурами та особами, пов’язаними з політичними кампаніями та політичними офісами. У минулому вживали заходів проти вітчизняних політичних діячів, які продовжуватимуть намагатися обманювати людей і вводити їх в оману. Такі вітчизняні кампанії створюють проблеми, розмиваючи межу між здоровою публічною дискусією та маніпуляцією. 

За останні три роки команда Facebook ділилася своїми висновками щодо скоординованої неправдивої поведінки, яку виявлять та видаляють зі своїх платформ. Тільки в 2019 році компанія оголосила про видалення понад 50 мереж у всьому світі, в тому числі напередодні великих демократичних виборів. На початку цього року почали публікувати регулярні звіти та інформацію про всі нові мережі, які знімають протягом місяця.

Також видалили 72 облікові записи Facebook, 35 сторінок та 13 облікових записів Instagram, які брали участь у скоординованій неправдивій поведінці в Україні. Ця мережа була зосереджена на вітчизняній аудиторії. Ця мережа була особливо активною під час президентських і парламентських виборів 2019 року в Україні. Деякі її сторінки з часом зазнали значних змін імені. Сторінки адміністраторів та власників облікових записів розміщували політичні меми, сатиричний та інший вміст, зокрема про Крим, НАТО, економічну політику в Україні, внутрішню політику, вибори, критику та підтримку різних кандидатів, зокрема Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко та Петра Порошенка.

Автор – Боніфацій