За місяць до виборів… Лукашенка

09.07.2020 16:12   -
Автор:

Президентські вибори в Білорусі відбудуться за місяць, – 9 серпня 2020 року. Влада жорстко переслідує опонентів авторитарного лідера країни Олександра Лукашенка, але протестні настрої у суспільстві лише зростають.

Білоруська молодь, як і російська, вже втомилася від незмінних диктаторів за яких пройшло все свідоме життя і які не збираються залишати свою посаду.
В Білорусі протести набули дивних форм, невелика крамниця в Мінську стала справжнім символом протистояння президенту Лукашенку – повідомляє Deutsche Welle.

Перед крамницею Symbal (“Символ”) у столиці Білорусі Мінську в літню спеку стоїть черга з десятків людей. У крамниці можна купити одяг з традиційною вишивкою чи наліпки з національною символікою. “Це вияв солідарності, – каже юнак, який зі своїми друзями вже годину чекає на можливість увійти до приміщення. – Ми прийшли, щоб підтримати крамницю, і ще навіть не знаємо, що купимо”. Молоді люди відгукнулися на заклик власників, які вирішили тимчасово закрити Symbal через тиск влади, зокрема податкової служби. Приводом, за словами директора крамниці Павла Бєлоуса, стала футболка, яку можна розцінити як критику в бік президента Білорусі. Йдеться про розміщений на ній напис “ПСІХО3%” – гра слів, в якій поєднується цитата Олександра Лукашенка, котрий назвав реакцію світу на пандемію коронавірусу “психозом”, та начебто низький рейтинг чинного президента. “Саша три відсотки” – це популярне нове прізвисько глави держави, яке стало також інтернет-мемом. У середині червня міліціонери зупинили біля крамниці кур’єра  та конфіскували близько 400 футболок з написом “ПСІХО3%”.

Коли 23 червня Symbal оголосив про закриття, до крамниці спонтанно прийшло багато людей. Близько 20 з них під різними приводами затримали, кажуть правозахисники.  “Ми ще ніколи не бачили такого, що тут сталося, – каже Бєлоус в розмові з DW. – Солідарність неймовірна“. Небезпека арешту очевидно не відлякувала людей. Це незвично для країни з авторитарним режимом.

Невелика крамниця в Мінську стала справжнім символом протистояння президенту Лукашенку. 65-річний лідер править Білоруссю з 1994 року і хоче 9 серпня вшосте переобратися на посаду глави держави. Це буде зробити складніше, ніж раніше, оскільки багато хто із переважно політично пасивних 9,5 мільйона білорусів демонструє готовність до протесту проти нього. Спостерігачі пояснюють це втратою довіри під час кризи, викликаної пандемією коронавірусу, небезпеку якої Лукашенко применшував, станом економіки, яка й до кризи перебувала у складній ситуації, а також із появою нових кандидатів, які хочуть взяти участь у президентських виборах.

Але президент вперто гне свою лінію, стоїть на своєму конику – стабільності та порядку. «Нашим людям не слід надмірно напружуватися і переживати. Ми повинні забезпечити кожній людині можливість спокійно ходити по своїй землі, а батькам, як це завжди було в усіх наших містах, – спокійно не просто ходити по землі, а з маленькими діточками за руку в будь-який час доби, і пишатися своєю країною. У цьому суть нашого острівця безпеки, і це ми повинні зберегти, чого б нам це не коштувало», – сказав Олександр Лукашенко, який перебуває при владі вже 26 років поспіль.

Президентские выборы в Беларуси идут совсем не по сценарию ...

Для довідки нагадуємо, що це вже шості в історії незалежної Білорусі вибри, а 65-річний Олександр Лукашенко керує країною беззмінно вже маже 26 років; окрім перших виборів 1994 року, на яких переміг Лукашенко, жодні інші на міжнародному рівні не були визнані вільними і справедливими (2001, 2006, 2010, 2015 роки). Лукашенко не бачить потреби перенести вибори через пандемію COVID-19. Вдалося зареєструвати групу підтримки лише опозиціонеру Володимиру Непомнящих, а головного опозиційного політика Миколу Статкевича, як й інших його колег по опозиції, не допустили до збору підписів. 15 червня Миколу Статкевича та кілька блогерів засудили на 15 діб тюремного ув’язнення в рамках посилення боротьби з інакомисленням у Білорусі перед виборами.

Автор – Боніфацій