AstraZeneca-Covishield-Vaxzevria – метаморфози з назвою вакцини

30.03.2021 13:43   -

Англо-шведська компанія AstraZeneca повідомила, що змінює назву своєї вакцини від COVID-19, розробленої у співпраці з Оксфордським університетом, – повідомляє lakemedelsverket.

Як повідомляє Агентство медичних продуктів Швеції, відтепер вакцина матиме назву “Vaxzevria”.

“Вакцина проти COVID-19 від AstraZeneca тепер змінює свою назву на “Vaxzevria”. Зміна назви не тягне за собою будь-яких інших змін”, – йдеться у повідомленні.

Водночас в агентстві зазначили, що дуже важливо, аби фахівці з вакцинації знали про перейменування, оскільки відтепер інформація про продукт, маркування та упаковка можуть мати інший вигляд.

При цьому припустимим є й використання старої назви, яка збігається із назвою компанії.

Зміна назви була схвалена EMA 25 березня за заявкою компанії.

Нагадаємо, що українців уже вакцинують Covishield – це аналог вакцини AstraZeneca від Covid-19, яку розробили в Оксфордському університеті. Минулого року AstraZeneca уклала угоду з Індійським інститутом сироваток Serum Institute of India на виробництво вакцини.

CoviShield – це локальна індійська назва цієї вакцини.

Вакцини AstraZeneca крім Індії виробляють також у Південній Кореї. Вакцини обох цих виробництв були схвалені ВООЗ.

Щеплення CoviShield роблять двома дозами у руку – з інтервалом від чотирьох до 12 тижнів між першою і другою дозами.

22 лютого компанія AstraZeneca опублікувала звіт про третю фазу клінічних досліджень своєї вакцини. Перевірка показала, що препарат на 79% безпечний та ефективний.

З початком березня країни почали повідомляти про повне або часткове припинення використання вакцини AstraZeneca на тлі повідомлень про виникнення тромбів у деяких пацієнтів після щеплення препаратом. У компанії наголосили, що доказів того, що саме їхня вакцина викликає тромбоз, наразі немає.

Німеччина, Італія, Франція, Іспанія та деякі інші країни вирішили призупинити процес щеплення препаратом AstraZeneca. Країни чекали на рішення Європейського агентства лікарських засобів після щонайменше 40 випадків тромбозу у вакцинованих.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала продовжити використовувати препарат AstraZeneca для вакцинації від COVID-19 попри повідомлення про можливі побічні ефекти.

18 березня Європейська агенція з лікарських засобів дійшла висновку, що вакцина проти коронавірусу від AstraZeneca є безпечною та ефективною.

Уряд Швеції дав дозвіл на відновлення вакцинації препаратом AstraZeneca осіб віком понад 65 років.

Канада призупинила щеплення вакциною AstraZeneca для людей віком до 55 років.