Канада вирішує не вакцинувати AstraZeneca старших людей, а ПАР скорочує її випуск на користь Johnson & Johnson

03.03.2021 14:54   -

Міністр охорони здоров’я найбільш густонаселеної провінції Канади заявив у вівторок, що люди похилого віку в Онтаріо не отримуватимуть вакцину Oxford-AstraZeneca, оскільки існує обмежена кількість даних про її ефективність для людей старшого віку, – повідомляє The Associated Press.

Нагадаємо, що Oxford-AstraZeneca – це саме та вакцина, яку привіз до Україну міністр Степанов, яку вироблено на індійських потужностях.

Міністр охорони здоров’я Крістін Елліот сказала, що Онтаріо планує слідувати порадам національної комісії, яка рекомендує забороняти використовувати нещодавно затверджену вакцину людям у віці 65 років і старше. Вона сказала, що кожному старшому за цей вік рекомендується отримувати або вакцину Pfizer, або Moderna.

Минулого тижня канадський регулятор затвердив Oxford-AstraZeneca для всіх дорослих, включаючи людей похилого віку, проте Національний консультативний комітет з імунізації на цьому тижні заявив, що вакцини від Pfizer-BioNTech та Moderna є кращими для людей похилого віку через “передбачувану вищу ефективність”.

Органи охорони здоров’я Франції, Німеччини та інших країн також висловили занепокоєння тим, що AstraZeneca не тестувала вакцину у достатньо людей похилого віку, щоб довести, що вона працює для них, і вказали, що не рекомендуватимуть її людям старше 65 років. Бельгія дозволила її лише для люди від 55 років.

На цьому тижні Франція заявила, що дозволить деяким людям старше 65 років отримувати вакцину проти коронавірусу AstraZeneca, після того, як спочатку обмежила її використання для молодих груп населення через обмежені дані про ефективність препарату. 

Минулого місяця Південно-Африканська Республіка скоротила запланований випуск вакцини AstraZeneca, вирішивши замість цього використовувати неліцензійну вакцину від Johnson & Johnson для своїх медичних працівників.

Ми вже писали про цю нову вакцину “Зареєстрована перша одноразова вакцина, яка може зберігатись у звичайних холодильниках”.

Канада розпочала вакцинацію медичних працівників та людей похилого віку в будинках для довготривалого перебування у грудні, але вакцин до цього часу бракувало. Багато канадців очікують щеплення місяцями. Прем’єр-міністр Джастін Трюдо сподівається до кінця літа зробити щеплення всім канадцям, які мають право на це.