Зареєстрована перша одноразова вакцина, яка може зберігатись у звичайних холодильниках

27.02.2021 12:54   -

Консультативний комітет FDA з питань вакцин та супутніх біологічних продуктів (VRBPAC) одноголосно проголосував рекомендувати вакцини людям від 18 років і старше, – повідомляє CNN.

Вакцина стане третьою дозволеною до використання в США. Але це буде перша одноразова вакцина, яку можна зберігати в звичайних холодильниках, що полегшує її розподіл, позаяк вакцини Pfizer / BioNTech та Moderna, які є більш вимоглими для зберігання та потребують двох доз.

Вакцина від Johnson & Johnson була протестована на понад 44 000 людей у ​​США, Південній Африці та Латинській Америці. У всьому світі він продемонстрував загальну ефективність 66% у запобіганні помірного та важкого захворювання. У США ця ефективність становила 72%, а на 85% вона ефективно запобігала важким захворюванням. Жоден з тих, хто отримав вакцину, не помер від Covid-19 під час дослідження.

Найвищі американські службовці охорони здоров’я заявили, що вакцинація – найкращий спосіб контролювати пандемію коронавірусу. Вірус заразив понад 28 мільйонів американців і вбив понад півмільйона.

“Нам терміново потрібно більше вакцин в рамках EUA, щоб захистити мільйони американців, які залишаються в зоні ризику. Нам потрібна вакцина, яку можна швидко виготовити масово, – сказав доктор Грег Поланд, керівник Групи досліджень вакцин у клініці Мейо.

“Ми все ще переживаємо смертельну пандемію. Існує дефіцит вакцин, які в даний час є дозволеними, і я думаю, що санкціонування цієї вакцини допоможе задовольнити потребу в даний момент”, – сказала д-р Арчана Чаттерджі, віце-президент з медичних питань в університеті Розалінд Франклін в Чикаго.

Вакцина Janssen компанії Johnson & Johnson відрізняється від вакцин Pfizer та Moderna, які виготовляються з використанням нової технології, яка використовує генетичний матеріал мРНК, натомість у вакцині Janssen використовується вірус застуди, який називається аденовірус 26. Він був генетично розроблений таким чином, що він не може розмножуватися в організмі, оскільки при ін’єкції заражає лише кілька клітин у руці, несучи генетичний код для невеликої частини коронавірусу. Потім ці клітини виробляють матеріал, який для імунної системи виглядає як шматочки вірусу, стимулюючи імунну відповідь. Це давня технологія вакцинації. “Військові багато застосовували аденовірусні вакцини”, – заявив під час зустрічі доктор Арнольд Монто, епідеміолог Школи громадського здоров’я Університету Мічигану, який очолює VRBPAC.

Хоча, здається, вакцина Janssen не має дивовижної ефективності від 94% до 95% вакцин Pfizer та Moderna, дослідники сказали, що її тестували в інший час – коли вже циркулювало більше вірусу та після виникнення нових мутованих штаммів, які мають здатність уникати частини імунної відповіді, це могло бути фактором нижчого відсотку ефективності.

Федеральний уряд США заявляє, що готовий негайно розподілити близько 4 мільйонів доз вакцини.Доктор Ентоні Фаучі, головний медичний радник Білого дому та директор Національного інституту алергії та інфекційних хвороб, заявив, що американці не повинні намагатися вибирати вакцини, а навпаки, отримувати будь-яку вакцину.

Компанія Johnson & Johnson повідомила по плани доставити в цілому 20 мільйонів доз до кінця березня. Загалом уряд США замовив вже 100 мільйонів доз до кінця червня.