У Дніпрі незабаром з’явиться свій Гайд-парк

27.02.2021 12:12   -

У парку Гагаріна, поряд з головним корпусом Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара планують створити новий арт-простір – майданчик просто неба.  Подібно до всесвітньо відомого Лондонського Гайд-парку, який є доступним публічним і відкритим майданчиком для вираження власних думок (в т.ч. політичних і релігійних), наша NooScene(так її названо) дозволить самовиражатися в подібний спосіб дніпрянам. Хоча передусім, судячи з проєкту, тут передбачається саме мистецький, а не політичний простір.

Всі роботи зі створення нового об’єкту взяла на себе компанія Noosphere, яка раніше вже реконструювала парк Гагаріна. Проєкт назвали NOOscene. У ньому можуть самовиражатися вуличні музиканти, вчені та актори. Організувати власний виступ зможе будь-хто. Для цього потрібно буде за два тижні до заходу подати заявку на сайті й отримати згоду від адміністрації.

“Ми – команда NooScene. Захоплюємось інженерною творчістю, мріємо про космос, сприяємо реалізації ідей, появі технологічних фестів, оновлюємо Дніпровський планетарій (Planetarium Noosphere) та заохочуємо дитячі фантазії. А ще мріємо створити відкритий для всіх креативний простір – особливе середовище з доброзичливою творчою атмосферою для самовираження науковців, музикантів, театралів… Просто неба”, – заявляє ВЕЛИКАІДЕЯ.

Хоч паркова зона ботанічного саду, де розташована NooScene, знаходиться у самому центрі Дніпра, юридично ця територія належить до Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, але не міста. Місцева влада не має права займатись благоустроєм цієї території, а фінансування на його утримання наразі не надходить, тож організовано збір коштів на Спільнокошті (українському краудфандингу) від усіх зацікавлених у розвитку міста, а зібрану суму благодійників подвоїть Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) заснований видатним філантропом Джорджем Соросом у 1990 році.