На саміті продовольчих систем 2021 року спрогнозували дефіцит їжі у світі
Люди, які живуть у злиднях у всьому світі, перебувають під загрозою дефіциту продовольства, оскільки криза коронавірусу триває, попередив продовольчий представник ООН, в цьому році ризик буде гіршим, ніж у період незабаром після початку пандемії, – повідомляє theguardian.
Аґнес Калібата, спеціальний посланник генерального секретаря ООН на саміті продовольчих систем 2021 року, сказала: «Харчові системи скоротилися через Covid-19. А їжа подорожчала, а подекуди і недосяжна для людей. Цього року їжа виглядає складніше, ніж минулого року”.
Аґнес Матільда Калібата – науковець у галузі сільського господарства і політик Руанди та президент Альянсу за зелену революцію в Африці.
За її словами, багато проблем, які експерти прогнозували минулого року, були відкладені, а не вирішені. «Основний вплив стався через зупинення продовольчих ринків. Карантинні обмеження закрили ринки, що дуже ускладнило життя фермерів. Минулого року багато країн використовували будь-яку можливість, щоб підтримувати свою систему харчування. Зараз це складніше. Подекуди ціни на продукти харчування значно зросли”.
Вона особливо підкреслила важке становище африканських країн, деякі з яких стикаються з серйозними подорожчаннями та дефіцитом продуктів харчування, що посилюється такими проблемами, як прогнозована посуха на сході Африки, яка, ймовірно, вплине на північ Кенії, Сомалі та Ефіопії. “Цього року прогнозований цикл посухи набагато серйозніший, ніж минулого року”, – сказала вона.
Інші країни, такі як Таїланд, також спостерігали зростання цін, додала вона. “Ціни на їжу в деяких випадках зростають дуже швидко, що є справді складним завданням”. З часом продовження пандемії коронавірусу та глобальної економічної кризи, яку вона спровокувала, все більше країн можуть стикатися з труднощами. «Ми не змогли зміцнити наші резерви продовольства. Зараз вони зазнають тиску».
Світові ціни на продукти і сировину у 2020 році побили рекорд за останні три роки. Показник виріс в грудні минулого року до 107,5 пункту, або на 2,2% у порівнянні з листопадом, коли був зафіксований найвищий рівень індексу майже за шість років.
Але для України такі виклики водночас є шансом наростити виробництво продовольства й посісти ключове місце серед держав які годують світ.
Продовольчі системи в основному затрималися в минулому році, за деякими винятками, після того, як уряди дослухались до попередніх застережень ООН проти закриття кордонів або встановлення тарифів, але ці успіхи могли замаскувати той факт, що багато основних проблем погіршились за останній рік, оскільки люди вичерпали свої запаси їжі, готівки та підтримки сім’ї, і зараз вони стикаються з тривалою кризою браку резерву.
“Цього року ми стикаємося з більшою загрозою, оскільки економіка скоротилася”, – сказала вона. “Це відбувається по всьому світу, скрізь. Країни перебувають у дуже скрутному становищі, і це не стає легше – стає все складніше. Деякі країни витримали, але як надовго? “
Вона сказала, що уряди повинні планувати більш тривалу кризу, як вони могли передбачати спочатку, і що боротьба з Covid-19 та його економічними наслідками може зайняти щонайменше п’ять років. “Помилка номер один полягала в тому, що ми думали, що [криза] буде короткою, ми думали, що це може пройти півроку”, – сказала вона. “Я не скаржуся на блокування, вони дуже важливі для захисту людей, але вони не повинні бути безстроковими”.
Забезпечення руху продуктів харчування від районів виробництва до розподільчих центрів та центрів споживання та через кордони має бути пріоритетом, сказала вона.
Акцент урядів також повинен бути спрямований на вплив на економіку в цілому, закликала вона, оскільки люди у всьому світі стикаються з більшими труднощами, оскільки провідні економіки борються з рецесією. “Люди втрачають роботу”, – сказав Калібата. “Це зараз найголовніше. Економіка скорочується, і це впливає на мільйони людей”.
Вона закликала уряди та відомства не підводити свою охорону, оскільки вакцини розповсюджуються, а блокування в багатьох місцях зменшується. “Соціальний захист дуже важливий. Нам також потрібно знижувати ціни, нам потрібно тримати їжу доступною і нам потрібно зміцнювати ринки, забезпечувати роботу ринків, незважаючи на кризу», – сказала вона.
Пізніше цього року саміт продовольчих систем ООН має намір “розпочати нові сміливі дії, щоб змінити спосіб виробництва та споживання їжі у світі”.
Країни вивчать, як можна вдосконалити глобальну продовольчу систему; небезпеки кліматичної кризи, втрати дикої природи та інших впливів на навколишнє середовище; моделі споживання, харчові відходи та які зміни можуть знадобитися, щоб зменшити глобальний голод; криза ожиріння в деяких країнах; і відновлення після пандемії Covid-19.
Саміт був скликаний Антоніу Гутеррішем, генеральним секретарем ООН, у жовтні 2019 року, перш ніж відбулася пандемія коронавірусу. Планується, що це відбудеться у вересні в Нью-Йорку одночасно з проведенням щорічної Генеральної Асамблеї ООН, попереднє засідання в Італії відбудеться в липні.
Деякі групи критикують Калібату за її роль президента Альянсу за зелену революцію в Африці, який звинувачують у наданні переваги великому бізнесу перед дрібними фермерами .