Америку засніжило і заморозило. Без електрики мільйони людей. Поширення фейків про винуватість у всьому вітряків

17.02.2021 12:36   -

Сніг та лід покрили великі ділянки США і Мексики, що призвело до скасування рейсів, зробивши рух небезпечним до районів на південь, до узбережжя Мексиканської затоки, де очікувались сніг та мороз з хуртовиною.

“Зазвичай у нас просто так мало холодного повітря на такому далекому півдні”, – сказав Марк Ченард, метеоролог Центру прогнозу погоди Національної служби погоди.

Аномальні морози призвели до відключення електроенергії в американському штаті Техас. Станом на вівторок, 16 лютого, приблизно 4,4 мільйона домогосподарств не мають струму через віялові відключення, до яких вдалися в штаті, щоб уникнути повного колапсу енергетичної системи, а деякі коментатори висловили хибне припущення про те, що винні в основному вітрові турбіни та сонячна енергія, – повідомляє Associated Press.

Законодавці та засоби масової інформації Мердока наскочили зі звинуваченнями на вітер та сонячну енергію, але оператор мережі каже, що найбільші проблеми зазнали генератори енергії саме з викопного палива.

Заморожені інструменти на газових, вугільних і навіть атомних електростанціях були серед основних проблем, сказав директор Ercot Ден Вудфін, – повідомляє Bloomberg .

У Техасі, де температура впала до -9 градусів за Цельсієм, відкрито 135 центрів обігріву, пережити негоду жителям штату допомагають національні гвардійці. Без струму залишилися також 5 мільйонів осель у сусідній Мексиці, де через морози замерзли газогони. 

Зазвичай уздовж узбережжя у Техасі панує субтропічний клімат, що на півдні штату переходить у тропічний. У центральній та північній частинах штату середня температура взимку становить від +1 до +15 градусів за Цельсієм.

Рідкісна морозна погода в південних штатах Америки спричинена полярним вихором.

Результат пошуку зображень за запитом What is a polar vortex?

П’ятеро людей загинули після крижаних штормів, падіння температур та сильного снігопаду, що прокотився по ряду штатів, які не звикли боротися з такими умовами.

Зазвичай теплі штати Центральної та Південної Америки переживають відключення електроенергії, перекриття доріг, нагромадження панічної торгівлі супермаркетами.

Президент Джо Байден оголосив федеральну надзвичайну ситуацію в Техасі, де температури опустилися до -22 ° C (-7,6F), порівняно із звичайним середнім значенням у лютому від 20 ° C до 24 ° C.

Тож яке саме руйнівне явище лежить в основі того, що один губернатор Техасу назвав “безпрецедентною” ситуацією?

Цей аномальний холод з вітром, снігом та ожеледицею після дощів призвів до зупинки руху на магістралях, до блокування авіасполучення, відімкнення електрики, навіть є жертви через переохолодження. Деякі республіканці, лобісти нафтогазової індустрії вирішили скористатися з катастрофічного браку електроенергії й звинуватити в усіх гріхах зелену енергетику, зокрема вітряну генерацію, яка так само, які і газова потерпала через незвичну люту зиму.

Результат пошуку зображень за запитом abnormal frost's snow ice and power outages in the United States

Поновлювані джерела енергії стали предметом різноманітних неправдивих тверджень, що циркулюють у соціальних мережах щодо відключень електроенергії, пов’язаних із штормом.

“Ми ніколи не повинні будувати ще одну вітрогенератор у Техасі”, – йдеться у повідомленні комісара з питань сільського господарства Техасу Сід Міллера у вівторок. “Експеримент не вдався.”

“Це прекрасний приклад потреби в надійних джерелах енергії, таких як природний газ та вугілля”, – написав у вівторок американський сенатор Стів Дейнс, республіканець із Монтани.

Насправді ж збої в роботі природного газу, вугілля та атомних енергетичних систем спричинили майже вдвічі більше відключень, ніж заморожені вітряні турбіни та сонячні батареї, заявила на прес-конференції у вівторок Рада з надійності електричного транспорту штату Техас.

Результат пошуку зображень за запитом abnormal frost's snow ice and power outages in the United States

Під час прес-конференції президент ERCOT Білл Мегнесс заявив, що деякі генератори вітрогенераторів були заморожені, але майже вдвічі більше електроенергії було втрачено на заводах природного газу та вугілля.

Попри те, що вітрові турбіни, які не працювали в режимі офлайн, сприяли цьому, вони були лише однією з численних причин, що призвели до відключення електроенергії, заявив Ден Вудфін, старший директор Технічної ради з питань надійності у вівторок під час прес-конференції.

“Схоже, що багатьом довелося перейти в автономний режим, спричинений головним чином проблемами в системі використання природного газу”, – сказав Вудфін.

Також політики й деякі журналісти взялися поширювати фейкову світлину з гелікоптером та вітряком, як аргумент проти розвитку відновлювальних джерел енергії та ефективність для клімату від запровадження зокрема вітроенергетики.

Фото показує, як вертоліт обприскує заморожену вітряну турбіну хімічними речовинами, начебто в зимовому Техасі.

Але це брехня, позаяк фотографії кілька років. На ній видно вертоліт, який розморожує гарячою водою заморожену вітряну турбіну у Швеції.

Коли замерзання охопила США, у соціальних мережах розповсюдились неправдиві твердження, які звинувачують заморожені вітрогенератори в широкомасштабних відключеннях електроенергії в Техасі.

“У Техасі сьогодні. . . Вертоліт, який використовує викопне паливо, розпилює хімічні засоби проти обледеніння, виготовлене з використанням викопного палива, для очищення вітрової турбіни, виготовленої з використанням викопного палива, яка повинна виробляти чисту енергію без використання викопного палива”, – йдеться в підписі на Facebook під спотвореною фейковою фотографією.

Фотографія належить Alpine Helicopter, компанії, розташованій у місті Боден, Швеція. На фотографії зображений вертоліт, який несе резервуар для води, який стріляє струменем гарячої води на лопатку турбіни, аби розтопити лід.

Alpine разом зі шведською енергетичною компанією Skellefteå Kraft продемонстрували процес взимку 2014 року на вітряній електростанції Uljabuouda біля Arjeplog, Швеція, Skellefteå Kraft.

«Я зробив це фото на вітроелектростанції Ульябууда, розташованій недалеко від громади (Аржеплог) Швеція …», – підтвердив Ганс Ґедда, який тоді був консультантом альпійського вертольота, в електронному листі.

Фотографія було представлено у звіті 2016 року Ґедди та Матса Відгрена, альпійського вертольота, де детально описується проект, який вивчав використану гарячу воду у вітряних турбінах, що розморожують.

Результат пошуку зображень за запитом Photo shows a helicopter spraying a frozen wind turbine with chemicals in Texas.

“Основною частиною електроенергії є природний газ, вугілля та атомна енергія, і це основна причина відключень електроенергії”, – сказав Якобсон .

З 45 000 загальних мегават електроенергії, які були поза мережею в штаті, близько 30 000 складаються з теплових джерел – газу, вугілля та атомних електростанцій, а 16 000 – з відновлюваних джерел.

Хоча в останні роки Техас нарощував енергію вітру, штат все ще покладається на енергію вітру лише близько 25% від загальної кількості електроенергії.

Агентство підтвердило, що замерзання свердловин та інші проблеми, що обмежують постачання в системах природного газу, в першу чергу винні у нових відключеннях, після того, як в останні дні сувора зимова погода спричинила збої в роботі різних типів палива.