Зміни у податковому законодавстві: як це вплине на фінансову ситуацію у громадах

24.03.2020 14:58   -
Автор:

17 березня Верховна Рада ухвалила законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби» (№ 3220 від 16.03.2020).
Згідно з документом, держава на два місяці (з 1 березня по 30 квітня) звільняє всіх юридичних і фізичних осіб від сплати земельних податків та оренди за землю, що повністю надходять до місцевих бюджетів. Скасовується і податок на нерухомість для фізичних і юридичних осіб, а також Єдиний соціальний внесок для самозайнятих, який сплачують за кожного працівника при нарахуванні зарплати. Про це розповів під час пресконференції 24 березня голова правління «Комітету виборців України» Станіслав Жолудєв.

«Ухвалений закон призведе до значних втрат місцевих бюджетів та їхнього розбалансування. За підрахунками Асоціації міст України, з бюджетів територіальних громад вилучать 13 % їхніх загальних доходів, що дорівнює 6,3 млрд гривень. А з урахуванням усіх витрат на реалізацію заходів боротьби з коронавірусом, які теж лягають на плечі місцевих бюджетів, втрати можуть сягнути 15,6 млрд грн або 5,3 % річних надходжень загального фонду», – зазначив Станіслав Жолудєв.
Він також додав: одне лише місто Дніпро може втратити близько 300 млн грн. І це враховуючи те, що у 2020 році через дії уряду муніципальний бюджет вже недоотримав 2 млрд гривень.
«Останніми роками і держава, і люди існували переважно тільки коштом місцевих бюджетів. Наразі ж ми бачимо, що через діяльність центральної влади відбувається руйнація місцевого самоврядування, зводяться до нуля досягнення децентралізації та наноситься удар по малому та середньому бізнесу. Напередодні виборів це виглядає неприємним провісником того, що центральна влада буде й надалі тиснути на органи місцевого самоврядування, відбираючи ресурси для здійснення їхніх повноважень», – підсумував Станіслав Жолудєв.