Проблема перенаселення відступає: деякі країни стикнуться із різким скороченням свого населення

11.07.2021 17:57   -

Ми звикли до попереджень екологів про негативні наслідки від перенаселення Землі. Втім, останні дослідження вчених показують – через різкий спад народжуваності у багатьох країнах, людство опинилося перед іншою проблемою – різке скорочення населення. Про це повідомляє ВВС із посиланням на дослідження науковців.

Насамперед, ідеться про ряд розвинутих країн, де народжувати дітей уже давно стало не модно. Зокрема, дослідники вказують на 23 країни, які уже до кінця поточного століття ризикують скоротити чисельність свого населення вдвічі. Хоч, на перший погляд, це не велика проблема, дослідники вказують на цілий ряд неприємностей від такого ефекту.

Розуміння потенційних закономірностей у майбутньому рівні населення має вирішальне значення для передбачення та планування змін вікових структур, потреб у ресурсах та охороні здоров’я, а також екологічних та економічних ландшафтів. Майбутні моделі народжуваності є ключовим фактором для оцінки майбутнього чисельності населення, але вони оточені значною невизначеністю та різними методологіями оцінки та прогнозування, що призводить до важливих відмінностей у глобальних прогнозах населення. Зміна чисельності населення та вікової структури може мати глибокі економічні, соціальні та геополітичні наслідки для багатьох країн“, – стверджують науковці у своєму дослідженні.

народжуваність

У базовому сценарії, як прогнозується, пік глобального населення в 2064 році становитиме 9,73 мільярда людей і зменшиться до 8,79 мільярдів в 2100-му році. Орієнтовними прогнозами для п’яти найбільших країн 2100 року були Індія (1,09 мільярдів), Нігерія (791 млн.), Китай (732 млн.), США (336 млн.) та Пакистан (248 млн.). Висновки також свідчать про зміну вікової структури у багатьох частинах світу: 2,37 млрд осіб старше 65 років та 1,7 млрд осіб молодше, ніж 20 років, прогнозовано у всьому світі на 2100 рік. До 2050 року, за прогнозами.

23 країни, включаючи Японію, Таїланд та Іспанію, матимуть скорочення населення більше ніж на 50% з 2017 по 2100 рік. Вчені зпрогнозували скорочення чисельності населення Китаю на 48,0% . Прогнозувалось, що Китай стане найбільшою економікою до 2035 року, але за базовим сценарієм США, знову стане найбільшою економікою в 2098 році.

Дані науковців свідчать про те, що постійні тенденції підвищення рівня жіночої освіти та доступу до контрацепції прискорять зниження народжуваності та повільний ріст населення. Це матиме економічні, соціальні, екологічні та геополітичні наслідки. Тож, варіанти політики щодо адаптації до тривалої низької народжуваності, водночас підтримуючи та покращуючи репродуктивне здоров’я жінки, матимуть вирішальне значення в найближчі роки.