Міста-побратими Львова

06.05.2022 22:22   -
Автор:

Традиції братання сягають своїм корінням у глиб століть. Побратими іноді ставали ближче та рідніше кровних родичів. Майже сто років тому ця традиція була оновлена і побратимами стали не тільки люди, а й міста. Ось і у Львова їх майже два десятки. Деякі знаходяться в тисячах кілометрів від міста, а деякі розташовані зовсім поруч з кордоном України, але культурні та адміністративні зв’язки не залежать від місця розташування і розвиваються так само активно. Поговоримо про деякі з цих міст і, можливо, вам захочеться побувати в них.

Будапешт

У серці старенької Європи на берегах повноводного Дунаю розкинулося місто з тисячею облич. Містечка Пешт і Буда, що утворили в 1873 році столицю Угорщини, на своєму віку побачили й легіонерів Римської імперії, і гунів, і турецьких аскерів. Але одним з найпопулярніших туристичних напрямків Центральної Європи Будапешт став тільки у 1990-х роках.

Пам’ятки міста, розважальні майданчики, театри та музеї є обов’язковим пунктом програми відвідування у будь-якого туриста. У Будапешті з цим проблем немає, відомих музеїв там декілька десятків і серед них най знакові:Угорський Національний музей, залізничний музей, музей природної історії, Будинок-музей Гудіні, Будинок терору та інші, не менш цікаві; три оперних театри та велика кількість термальних ванн. У Будапешті також знаходиться знамените казино Лас-Вегас, де проводилося безліч міжнародних турнірів, таких як знаменита подія EPT (European Poker Tour), наступні випуски якого заплановані на серпень у Барселоні та на грудень у Празі. Крім того, міський замок Буда, набережні річки Дунай та весь проспект Андраші були визнані об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Щоб перейнятися справжнім духом угорської столиці, потрібно пройти по її головних місцях пішки. Так ви побачите не тільки палаци та пам’ятники, а й відчуєте ритм міста, познайомитеся з його прихованими місцями та почнете краще розуміти місцевих жителів. Прогулянку слід почати від найкрасивішої площі міста Верешмарті та пройтися до палацу Вігадо, де виступали Ліст і Брамс, побачити Будайську гору, будівлю Парламенту, меморіал «Черевички». І, звичайно, помилуватися видами Будапешта з оглядового майданчика на горі.

Краків

Своє перше знайомство краще почати з найдавнішої частини, де зібрано максимальну кількість пам’яток архітектури. Якщо за часом мандрівник обмежений, тоді рекомендуємо почати свій мінівояж з базиліки святого Флоріана. Згідно з легендою саме він є покровителем міста.

Крізь вузькі вулички, прогулюючись по Флоріанівській, варто затриматися хоча б на пів години на площі. Це дуже мальовниче місце, яке є точкою відправлення, що веде до знаменитого Королівського замку і кафедрального Собору святих Станіслава і Вацлава.

Хто сказав, що в центрі міста не може бути розташований фантастичний підземний хід? Туристи, які мають у своєму розпорядженні час, можуть спуститися в підземне місто під площею та подивитися мультимедійні сцени з життя міста, зібрані з різних часів. Крім цього, можна особисто розглянути археологічні знахідки. Справжньою родзинкою підземелля вважається фонтан Кристал, що володіє цікавою історією.

Прекрасним закінченням вечора може служити прогулянка по алеї князів Чарторийських – незвичайно красивій резиденції князівської династії королів.

Величні особняки неймовірних масштабів просто вражають. Аркові переходи, просторі площі, здається, «дихають» пануванням і королівською знаттю. При відвідуванні музею можна побачити знамениту картину «Дама з горностаєм» Леонардо да Вінчі.

Фрайбург

Фрайбург – найпівденніша точка Німеччини та саме святкове місто країни. Велика кількість студентів забезпечує веселощі цілий рік, а сонце обдаровує тут жителів нетиповим для Німеччини теплом.

Фрайбург з’явився на карті у 1120 році і є майже однолітком столиці середньовічного Звенигородського князівства, одного з найбільш відомих міст Західної України. Засновником міста був герцог Бертольд III Церінген. Однак жителі міста пам’ятають і шанують більше іншого Бертольда. А саме – францисканського ченця Бертольда Шварца, винахідника Європейського пороху. Шварц був алхіміком. Історики вважають, що порох він винайшов випадково під час своїх дослідів. І хоча достеменно невідомо, чи сталося це саме у Фрайбурзі, жителі міста все одно встановили йому пам’ятник.

Важливу роль у житті міста завжди відігравав університет. Цей вищий навчальний заклад у 1457 році заснував Альбрехт Австрійський. Відтоді й донині Фрайбург вважається студентським містом. Коли університет тільки був створений, в його стінах трудився знаменитий середньовічний філософ Еразм Роттердамський. Пізніше він переїхав до Базеля, де і помер. До речі Фрайбург від швейцарського Базеля відокремлює всього 60 кілометрів. Так що з’їздити туди дуже легко. Як, втім, і у французький Мюлуз. Але головною точкою тяжіння для тих, хто приїжджає у Фрайбург, безумовно, є знаменитий «Європа-парк» – найбільший у Німеччині та другий за величиною у Європі парк розваг. Це ціле місто атракціонів, які цікаві людям різного віку.

Найпівденніше місто Німеччини славиться своїм кліматом і екологією. Протягом року тут буває дуже багато сонячних днів. Це одна з причин того, що в місті люблять пересуватися на велосипедах і намагаються менше користуватися машинами. Навколишній Шварцвальдський ліс насичує повітря киснем. Міська влада давно взяла на озброєння концепцію «Зеленого міста» (Green City), і неухильно їй слідує. Невіддільною частиною центру міста є й вузенькі канали, що йдуть паралельно основним міським вулицям.

Серце міста – площа Мюнстерплатц. Названа вона на честь кафедрального собору, який городяни звуть Мюнстер. Вдень на площі працює невеликий ринок, а ввечері виступають вуличні музиканти й міми. Сам собор вражає гігантською дзвіницею. Також потрібно побачити історичний Торговий дім (Фрайбург довгий час був багатим купецьким містом), Haus zum Schönen Eck (в ньому працює краєзнавчий музей) та незвичайну будівлю під назвою Kornhaus, де розташовується міський театр.

Зігрітий сонячними променями й розташований поруч з французькими та швейцарськими кордонами, веселий Фрайбург є місцем проведення безлічі свят і фестивалів. Зокрема, на Масляну тут проходить міський карнавал, а Різдво крім традиційних заходів супроводжується ще й міжнародним цирковим фестивалем.

Відпочити та помилуватися пам’ятками цих міст можна будь-який час року, а вже куди поїхати – вибір кожного з вас.