Здорожчення тепла для громадян

10.09.2021 14:31   -

Кабінет міністрів компенсує різницю Теплокомуненерго між ринковими тарифами на тепло і гарячу воду та тими, за якими платили громадяни, – повідомляє Суспільне.

“Наразі у нас готовність понад 80%, все йде відповідно до графіків. Місцева влада, як і в попередні роки, буде приймати рішення, коли саме стартує опалювальний сезон. Так само органи місцевого самоврядування тепер відповідальні за встановлення тарифів на тепло і гарячу воду. Уряд, як ми й обіцяли, продовжить допомагати місцевим керівникам і розв’язувати питання з компенсацією для Теплокомуненерго”, — прокоментував прем’єр-міністр Денис Шмигаль це рішення під час засідання уряду.

Він додав, що різниця між ринковими тарифами на тепло і гарячу воду за тими, за якими платили громадяни — це “десятки мільярдів гривень”.

“По-перше, ми бачимо, що навіть прем’єр-міністр каже не про конкретні цифри, а про якісь десятки мільярдів, не знаючи скільки це, тому, що, власне, була тільки розроблена методика для того, щоб оцінити”, — заявив експерт з питань житлово-комунального господарства Олег Голубенко.

Експерт звернув увагу, що це стосується саме попередніх періодів, коли в тарифи була закладена одна ціна на газ, а по факту, ціна на газ суттєво виросла. Відповідно, каже Голубенко, всі Теплокомуненерго постачали тепло собі у збиток, у результаті виникла заборгованість перед “Нафтогазом”, який міг просто не постачати газ на цей опалювальний сезон. Він нагадав, що у зв’язку з цим, був прийнятий закон, який передбачав певну реструктуризацію цих боргів і проведення аудиту цих боргів.

“Сподіватися, що це буде стосуватися наступного опалювального сезону точно не варто. Це стосується саме тієї заборгованості, яка виникла раніше, зокрема через недолугі дії самого уряду, який фактично призвів до такої ситуації. І ми повинні розуміти, що це не просто компенсація з бюджету, це ми з вами всі сплатимо зі своєї кишені за ці борги. Отже, це стосуватиметься кожного українця”, — вважає експерт.

Експерт назвав фактори, що впливають на різницю: це тип палива, яке використовується, кількість споживачів, обсяг тепла, який безпосередньо постачається, стан мереж, протяжність цих мереж і вартість газу.

“Це суттєва така складова кожного тарифу, і зараз, коли з теплокомуненерго досягли згоди, що газ будуть постачати за ціною дещо нижче від ринкової, а ми розуміємо, що ринкова ціна газу нині сягає майже 20 гривень за куб, теплокомуненерго буде її отримувати по ціні 7 гривень 42 копійки”, — сказав Голубенко.

Якщо уявити, каже він, що Теплокомуненерго мали купувати цей газ по 20 грн, то вартість опалення мала бути втричі вищою.

“І варто зазначити, що навіть ці ціни, які зараз мають бути на опалення, вони подекуди не враховують цих 7 гривень 42 копійки, а враховують трошечки нижче, бо це відповідальність органів місцевого самоврядування, вони мають затвердити тариф, але для них вже принаймні є вихідні дані, тобто є вартість газу, по якій Нафтогаз буде його продавати, щоб точно сформувати ціну. Звичайно, ціна буде відрізнятися по регіонах, але не так суттєво, як це було раніше”, — додав він.

Голубенко пояснив, чи варто очікувати, що 1 жовтня тарифи на опалення в Україні можуть зрости до 40%.

“Я думаю, що все ще попереду, і дійсно відбудеться здорожчання. Питання, чи до 40%, можливо десь і більше, десь можливо менше. Можливо в певних регіонах такого здорожчання не відбудеться, це стосується тих регіонів, які змогли своєчасно затвердити тарифи й подати їх з урахуванням ціни на газ, яка була”, — сказав він.

Експерт додав, що частина теплокомуненерго постачали опалення з розрахунку газу по 4 гривні, а газ коштував 8 або 10 гривень. Відповідно, ті Теплокомуненерго, які закладали в тариф газ по 8 гривень, матимуть мінімальне здорожчання.