Збирається екстрене засідання через сутички між палестинцями та ізраїльськими силовиками

11.05.2021 06:28   -

Рада Безпеки ООН проведе екстрене засідання, на якому планують обговорити ситуацію в Єрусалимі, де на Храмовій горі сталися сутички між палестинцями та ізраїльськими силовиками, – повідомляє Times of Israel.

Засідання відбудеться у закритому режимі. Ініціаторами його проведення виступили Туніс, Ірландія, Китай, Естонія, Франція, Норвегія, Нігер, В’єтнам і Сент-Вінсент і Гренадіни. Учасники засідання сторони планують обговорити кроки для стабілізації ситуації в місті.

“Однак засідання в понеділок навряд чи призведе до будь-якого врегулювання або спільної заяви. Члени Ради дотримуються укорінених і часто протилежних поглядів на ізраїльсько-палестинський конфлікт, що ускладнює досягнення консенсусу”, — пише видання з посиланням на думку двох дипломатів.

10 травня в Ізраїлі відзначається день Єрусалиму, встановлений на честь переходу міста під контроль Ізраїлю після шестиденної війни в 1967 році. У цей день в Старому місті проходить традиційна хода єврейських націоналістів.

В результаті зіткнень на Храмовій горі в Єрусалимі постраждало понад 200  осіб | Новости в 'Час Пик'

10 травня на Храмовій горі в Старому місті Єрусалиму поновилися сутички між палестинцями та ізраїльськими силовиками, внаслідок чого постраждали сотні осіб.

Як зазначається, тисячі палестинців зібралися на ніч у священному місці напередодні Дня Єрусалиму, вони мали при собі каміння та саморобну зброю.

Після цього ізраїльська поліція, побоюючись заворушень, заборонила євреям 10 травня проводити марші з прапорами в цій частині Єрусалиму та відвідувати Храмову гору, яка є третьою за значенням святинею для мусульман — тут розташовані мечеті «Аль-Акса» і «Купол Скелі». Палестинці почали кидати каміння у поліцейських, ті у відповідь застосували сльозогінний газ і світлошумові гранати.

За останніми даними, під час зіткнень були поранені 305 палестинців та щонайменше 12 поліцейських. Окрім цього, є постраждалі серед ізраїльських мирних жителів, зокрема каменем, який кинули в автомобіль, була поранена семимісячна дитина.

Почалося ще в останній день Рамадану, 7 травня, коли в Єрусалимі сталися сутички між палестинцями та ізраїльськими правоохоронцями, постраждали понад 200 осіб.

Як ми вже повідомляли раніше “В Єрусалимі відбулися зіткнення між поліцією і палестинськими радикалами”, 23 квітня у Східному Єрусалимі сталися сутички між ультраправими єврейськими активістами, палестинцями та поліцією, у результаті чого поранення дістали десятки людей.

Ще 15 вересня 2020 року, як ми вже повідомляли, Бахрейн, Об’єднані Арабські Емірати та Ізраїль, за посередництва США, підписали угоду про нормалізацію відносин, “Заради здійснення мрії Трампа про отримання Нобелівської премії миру Ізраїль і ОАЕ готові помиритися й наражати себе на небезпеку”.

Згідно з документом, Ізраїль має припинити “розповсюджувати суверенітет” на Західний берег Йордану та зосередиться на створенні нових зв’язків з іншими країнами арабського світу, але Іран звинуватив ОАЕ у зраді “ісламського світу” через угоду з Ізраїлем, “Трамп робить останні спроби легалізувати ізраїльську анексію арабських територій”.