Заради здійснення мрії Трампа про отримання Нобелівської премії миру Ізраїль і ОАЕ готові помиритися й наражати себе на небезпеку

21.08.2020 09:25   -

Іран захопив судно ОАЕ за «порушення територіальних вод». Емірати вбили двох іранських рибалок, – повідомляє “Бабель”

Іран захопив зареєстроване в Обʼєднаних Арабських Еміратах судно, яке порушило його територіальні води. У той же день берегова охорона ОАЕ вбила двох іранських рибалок. Про це повідомило міністерство закордонних справ Ірану на брифінгу 20 серпня, передає Al Jazeera.

«У понеділок еміратське судно захопили прикордонники Ірану, а його екіпаж затримали через незаконний рух у водах нашої країни. У той же день охоронці ОАЕ застрелили двох іранських рибалок і захопили човен […] ОАЕ висловили жаль з приводу інциденту і в листі заявили про свою готовність виплатити компенсацію», — йдеться у заяві МЗС.

Днями Об’єднані арабські емірати (ОАЕ) стали для палестинців «зрадниками, що вдарили в спину», «непрощенними лицемірами» для Туреччини і «легкою [військовою] метою» для Ірану. Створивши прецедент, вони підштовхнули до аналогічного зближення з Ізраїлем інших нестійких членів арабського співтовариства – Бахрейн, Оман, Судан, Мавританію, Лівію. А президента США Дональда Трампа Емірати наблизили до його мрії про отримання Нобелівської премії миру, – підсумовує MIND.

Минулої п’ятниці представники президента США знову нагадали про його «нобелівські» амбіції. Радник Трампа з національної безпеки Роберт О’Брайен заявив, що Трамп більше, ніж будь-хто інший, заслуговує отримати цього року премію миру.

Між двома країнами посилилась напруженість після того, як Ізраїль («заклятий ворог» Ірану) та ОАЕ домовилися про нормалізацію відносин.

«Історична мирна угода»: Ізраїль та ОАЕ домовилися про нормалізацію відносин, завдяки посередництву Трампа, який скандально переніс посольство США з Тель-Авіва до Єрусалима, за що Ізраїль створить місто на честь Трампа. Ізраїль і Об’єднані Арабські Емірати 13 серпня домовилися про нормалізацію взаємин і відновлення співпраці в усіх сферах, зокрема встановлення дипломатичних зв’язків. Протягом найближчих тижнів ізраїльські та еміратські делегації зустрічатимуться і підпишуть низку угод про співпрацю.

Ізраїль і Об’єднані Арабські Емірати 13 серпня домовилися про нормалізацію взаємин і відновлення співпраці в усіх сферах, зокрема встановлення дипломатичних зв’язків. Протягом найближчих тижнів ізраїльські та еміратські делегації зустрічатимуться і підпишуть низку угод про співпрацю.

У Палестині не сприйняли та розкритикували мирну угоду, вона відкликає свого посла з Еміратів.  Міністр закордонних справ Палестини Ріяд аль-Малікі повідомив, що влада вирішила відкликати свого посла з ОАЕ.

Дві найбільші неарабські країни близькосхідного регіону – Іран і Туреччина – накинулися з яструбиною критикою на ОАЕ і стали головними підсилювачами інформаційного резонансу навколо угоди з Ізраїлем, пише MIND.

Міністерство закордонних справ Ірану назвало рішення ОАЕ про нормалізацію відносин з Ізраїлем «стратегічною дурістю» і «кинджалом, який Емірати несправедливо встромили в спини палестинського народу і всіх мусульман». Зі свого боку МЗС Туреччини заявило, що «історія не пробачить ОАЕ угоди» з Ізраїлем, і наголосило, що, «зрадивши палестинців для досягнення своїх вузьких цілей, Емірати намагаються виставити це як акт самопожертви заради Палестини».

Противники ОАЕ озвучили низку неприкритих загроз. Наприклад, начальник генштабу збройних сил Ірану Мохаммад Багері попередив, що іранська армія змінить свій підхід щодо ОАЕ і покладе відповідальність на Емірати в тому разі, якщо подальші події в Перській затоці порушать безпеку Ісламської держави.

Втім, останні заяви Анкари й Тегерану про «зраду» Еміратів указують на те, що Трамп приніс регіону не мир, а меч. Імовірний новий конфлікт Ірану з Еміратами здатний принести регіону куди більше бід, ніж застаріла ворожнеча Ізраїлю й Палестини, на примиренні яких президент США намагається покращити політичний рейтинг для перемоги на виборах і заробити Нобелівську премію миру, – підсумовує видання.