Трамп робить останні спроби легалізувати ізраїльську анексію арабських територій

20.11.2020 09:44   -

Адміністрація Трампа перед уходом намагається закріпити офіційним візитом держсекретаря визнання Сполученими Штатами Америки окупованих Ізраїлем територій, як законну територію держави Ізраїль.

Подібні дії проілюстрували глибокі зв’язки між адміністрацією Трампа, що відходить у минуле, і жорстким урядом ізраїльського прем’єр-міністра Бенджаміна Нетаньяху, – повідомляє Associated Press, (AP).

Помпео – перший американський дипломат, який відвідав ізраїльське поселення. Він став першим держсекретарем, який відвідав єврейське поселення поза міжнародно визнаних кордонів Ізраїлю. Про намір відвідати Голанські висоти Майк Помпео повідомив у Єрусалимі на пресконференції з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху.

Голанські висоти – стратегічно важливе плато між Ізраїлем і Сирією площею близько 1200 квадратних кілометрів. Ця територія була частиною Сирії, поки Ізраїль не захопив її в Шестиденній війні на Близькому Сході 1967 року.

У 1981 році Ізраїль затвердив свій суверенітет над Голанськими висотами. Цей крок не був визнаний іншими державами.

Помпео також заявив, що США визнають проявами антисемітизму заклики до бойкоту Ізраїлю в зв’язку з його політикою щодо палестинців.

Адміністрація Трампа раніше вже перенесла посольство США в Ізраїлі до Єрусалиму і оголосила про те, що не вважає будівництво єврейських поселень на Західному березі порушенням міжнародного права. Ця позиція не збігається з позицією багатьох союзників США, зокрема, країн ЄС.

Ці два кроки відображали прийняття адміністрацією Трампа ізраїльських поселень, які палестинці та більшість міжнародного співтовариства розглядають як порушення міжнародного права та велику перешкоду миру.

Помпео також оголосив погрозу, що США позначатимуть міжнародний рух бойкоту Ізраїлю як “антисемітський” і заборонять будь-яким групам, які беруть участь у ньому, отримувати державне фінансування. Не одразу було ясно, на які групи вплине переїзд.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - 84e3db25-863a-4f1e-88c4-6e068e641223_w1023_r1_s.jpg

Заяви Помпео були здебільшого символічними і можуть бути скасовані адміністрацією обраного президента Джо Байдена, який пообіцяв рівномірніший і зваженіший підхід до Ізраїлю та палестинців.

Помпео відвідав виноробню Псагот, розташовану неподалік від однойменного єврейського поселення. Ця виноробня, зокрема, виробляє вино, назване «Помпео» на честь держсекретаря.

Європейський Союз, як і більшість країн світу, виступає проти ізраїльських поселень і вимагає маркування імпорту з окупованої території як такого.

Палестинці влаштували акцію протесту через візит голови Держдепартаменту. Представник Палестинської автономії назвав це «небезпечним прецедентом».

Очікується, що далі Помпео відправиться на Голанські висоти. Це також буде першим візитом держсекретаря США на цю територію. Голанські висоти були анексовані Ізраїлем у Сирії після війни 1967 року. Значна частина країн світу, як і раніше, не визнає суверенітету Ізраїлю над ними. Такої позиції до недавнього часу дотримувалися і США, однак адміністрація Дональда Трампа оголосила про визнання ізраїльського суверенітету над висотами.

Очікується, що обраний президент США Джо Байден після свого вступу на посаду президента США дещо змінить політику щодо Ізраїлю і Палестинської автономії, зокрема, відновить фінансову допомогу палестинцям, а також, можливо, займе жорсткішу позицію щодо ізраїльських поселень. У той же час, Байден заявив, що не має наміру переносити посольство з Єрусалиму назад в Тель-Авів.