Ескіз великого Державного Герба України вже чекає на затвердження Верховною Радою

20.11.2020 09:52   -

Державне агентство з питань мистецтв та мистецької освіти провело конкурс на найкращий ескіз великого Державного герба України та оголосило переможця.

Хоча Інститут національної пам’яті заявляв, що не бачить сенсу у розробці великого Державного Герба – «Достатньо і тризуба»

Про завершення конкурсу й переможця у своєму Facebook написав міністр культури Олександр Ткаченко.

«Загалом до конкурсу було допущено 112 робіт. Журі презентувало своє рішення сьогодні на засіданні Оргкомітету. Першу премію отримав проєкт Олексія Кохана», — повідомив він.

Про тих, хто вирішував долю Великого Державного Герба, міністр розповів, що процес визначення переможців здійснювався членами фахового журі, на чолі з Andriy Greczylo, автором Малого герба, а також, що всі є фахівцями з геральдики, історії, юриспруденції та мистецтвознавства.

За його словами, екскіз-переможець має всі обов’язкові елементи герба: герб Війська Запорозького, воїна-козака, лицаря з мушкетом та знак Княжої держави Володимира Великого, тобто малий Державний герб.

Далі Міністерство юстиції повинно буде підготувати законопроєкт «Про державні символи» для затвердження цього ескізу та передати його до парламенту. Якщо депутати підтримують цей вибір конституційною більшістю – 300 голосами – відповідний ескіз буде офіційно оформлений, як Великий Державний Герб.

  • 30 вересня Кабінет міністрів затвердив правила конкурсу з розробки ескізу великого Державного герба України. Кабмін встановив грошові винагороди за кращі ескізи: перша премія — 100 тисяч гривень, друга премія — 50 тисяч, третя — 30 тисяч.
  • Рада 25 серпня ухвалила постанову «Про оголошення конкурсу на кращий ескіз великого Державного герба України». Парламент доручив уряду провести конкурс на кращий ескіз, до 1 грудня визначити переможця і подати пропозиції на розгляд Верховної Ради.

15 липня 2009 року Кабмін затвердив проєкт Великого Державного Герба України. Він включав зображення Малого Герба у центрі, по боках від нього — фігури лева і запорізького козака, знизу — синьо-жовта стрічка, а зверху — княжа корона. На жаль, у проєкті залишилася низка помилок і неточностей. Тому його так і не було внесено на розгляд Верховної Ради України.

Чому Україна досі не має свого Великого Герба?