Зарплати, інвестиції і виробництво в Україні збільшуються, – Денис Шмигаль запевняє, що економіка зростає

04.10.2021 08:04   -

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль звітував про показники, що дають підстави говорити про економічне зростання в Україні. Зокрема, чиновник підкреслив, що за показниками інвестицій в українську економіку, наразі можна говорити про максимум за останні 4 роки. При цьому, у першому півріччі 2021 року лише з країн ЄС в економіку України надійшло 2,33 млрд доларів прямих інвестицій.

У першому півріччі 2021 року прямі іноземні інвестиції в Україну склали 2,83 млрд доларів. З них 2,33 млрд доларів надійшло з країн Європейського Союзу. Зростання інвестицій у першому півріччі – на рекордному рівні за останні 4 роки. Запроваджені цьогоріч додаткові стимули для підприємців сприятимуть подальшому збільшенню інвестиційної активності“, – написав Шмигаль у Фейсбук.

Окрім того, за словами міністра, зростає в Україні й промислове виробництво. За основними галузями економіки цей показник у серпні зріс на 6,4%. Втім, чиновник визнає, що таке зростання носить сезонний характер і викликано збором врожаю сільськогосподарськими виробниками і експортом продукції на зовнішні ринки. Будівельний сектор в Україні у серпні зріс на 9% у порівнянні із серпнем минулого року – переважно, йдеться про житлове будівництво.

У серпні 2021 року Індекс виробництва базових галузей (ІВБГ) зріс на 6,4% р/р. Це значно вище, ніж у липні (2,3%). Індекс включає інформацію про основні галузі економіки й демонструє позитивні аспекти її динаміки. Краще відновлення економічної активності відбулося завдяки зростанню сільського господарства (+25% р/р), сталому споживчому попиту та зростанню роздрібної торгівлі (+10% р/р), збільшенню інвестицій, а також зростанню будівельного сектору та окремих важливих галузей промисловості (металургії, машинобудування)“, – стверджує Денис Шмигаль.

Вже стало звичним, що уряд звітує про зростання зарплат українців. Шмигаль стверджує, що заробітна плата в Україні зросла за рік на 22% у номінальному вимірі та на 11% у реальному вимірі.

Втім, чиновник не згадує, на скільки відсотків зросли ціни на основні товари для споживачів.