За останнє 30-річчя найбільше потепліло у столиці та Чернігові, а найменше – на Закарпатті

10.07.2020 17:17   -
Автор:

Найбільше за останнє 30-річчя серед міст України потеплішало в Чернігові та Києві — на 1,6°С, а найменше — в Ужгороді — на 0,9°С. У Вінниці потеплішало на 1,4°С, градуси, як у Львові та Харкові. Загалом кількість опадів зменшилась, а якщо враховувати збільшення випаровування через зростання температури повітря, ідеться в повідомленні, то дефіцит зволоження України зростає.

Такі спостереження за показниками середовища прокоментував Олександр КОСОВЕЦЬ, директор Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, член вченої ради Українського географічного товариства:

«Про глобальне потепління не говорить хіба ледачий. Однак достовірну інформацію з цього питання можна отримати лише з підсумків спостережень метеорологічних станцій державної гідрометеорологічної служби.

Щоб і надалі 162 гідрометстанції несли повсякденну вахту без збою, необхідно зберегти вертикаль їхньої підпорядкованості обласним чи регіональним центрам, які мають підпорядковуватися Державній службі з питань гідрометеорології та моніторингу природного середовища (Держгідрометмоніторингу), яку необхідно відродити як орган державної виконавчої влади напередодні відзначення у листопаді 2021 року 100-річчя метеорологічної служби у країні.

Недолугу реформу Януковича 2012 року стосовно Державної гідрометслужби необхідно скасувати, адже у нинішньої влади вистачило снаги визнати свою помилку про об’єднання Мінприроди і Міненерго. Тож помилку «попередника» виправити простіше.»

Як ідеться у дописі, «Урядовий кур’єр» із січня цього року в перших числах щомісяця в інформації про прогноз погоди публікує нові кліматичні норми температури повітря та опадів за період 1991—2020 рр. в Києві.

«УК» із січня цього року в перших числах щомісяця в інформації про прогноз погоди публікує нові кліматичні норми температури повітря та опадів за період 1991—2020 рр. в Києві. Уже оновлено норми за перше півріччя, тому можна проаналізувати нові значення.  

Автор – Боніфацій