Фінансові шахрайства Трампа буде розслідувати прокуратура, а ось українці можуть лише спостерігати за журналістськими розслідуваннями справ Зеленського

10.07.2020 17:05   -
Автор:

Верховний суд США у четвер категорично відкинув аргументи президента Дональда Трампа про те, що він має імунітет президента, і постановив, що прокурор Нью-Йорка може отримати його фінансові записи, але не допустив, принаймні поки що, комітету Палати представників під керівництвом демократів подібні документи.

Постанови написані головним суддею знаменують чергову віху в бурхливому президенстві Трампа. Політик-бізнесмен, який прагне переобрання 3 листопада, наполегливо боровся за те, аби зберегти у таємниці свої податкові декларації та інші елементи власних фінансів у майбутньому, Трамп стикається з можливим кримінальним переслідуванням у рідному Нью-Йорку, можливо, після того, як він піде з посади.

Верховний суд США зобов’язав президента Дональда Трампа розкрити фінансові звіти за останні дев’ять років

Декларації мають бути передані прокурору Нью-Йорка, повідомляє Reuters.

Згідно зі схваленим позовом, поданим декількома комітетами Конгресу, бухгалтерська фірма Mazars LLP, клієнтом якої є Трамп, зобов’язана розкрити дані про фінанси президента за останні дев’ять років.

Прокурор розслідує можливе приховування сплати великих сум порноакторці Стормі Деніелс і колишній моделі Playboy Карен Макдугал, які стверджували, що мали інтимний зв’язок з Трампом.

Демократи в Конгресі стверджували, що ці документи дозволили б визначити причетність президента до шахрайства, відмивання грошей і незаконному використанню службових повноважень. 

Прес-секретар глави держави Кейлі Макінані на брифінгу, трансляція якого велася на сайті Білого дому заявила, що Трамп оприлюднить податкові декларації після завершення аудиторської перевірки.

Для довідки: Трамп – перший президент США після Річарда Ніксона, який відмовився публікувати відомості зі своїх податкових декларацій. Захист Трампа стверджував, що він як чинний президент має імунітет на розслідування і кримінальні переслідування.

Нагадаємо, на початку травня 2019 року Мінфін Конгресу США відмовив у доступі до податкових декларацій президента Дональда Трампа.

Пізніше у Вашингтоні окружний суддя виніс рішення на користь комітету Палати представників США, який запитував фінансові документи американського президента Дональда Трампа в його бухгалтерської фірми.

Юристи Трампа звернулися до Верховного суду з проханням заблокувати дію повістки нижньої палати Конгресу США щодо передачі їй фінансових документів Трампа.

Автор – Боніфацій