Сексуальність, спадковість, довголіття і генетична перевага жінок в умовах пандемії COVID-19

10.07.2020 16:11   -
Автор:

«З часу, коли вони ще знаходяться в утробі матері, до останнього вдиху, імунна система жінок перевершує показники чоловічих – притаманна перевага, яка подовжує їх життя і покращує загальне самопочуття»

«Отже, якщо коронавірус має правильну клавішу, він може розблокувати кожну клітину легенів у чоловіка. Але у жінок є два X – тому половина клітин їхніх легенів використовує один замок ACE2, а друга половина використовує дещо інший замок ACE2. Шанс, що у вірусу є ідеальний ключ для розблокування обох, не великий. Тож це ще одна величезна перевага для жінок»

«Чоловіки, які переглядають порнографію з іншими чоловіками на знімку (разом із жінкою), можуть призвести до збільшення вироблення сперми через сприйняту конкуренцію. Жінки, які часто фантазують про чоловіків, які не є їхніми партнерами під час овуляції, з великою ймовірністю народять близнюків“.

Чоловіків приваблюють жінки з низьким співвідношенням талії до стегна (форма пісочного годинника), оскільки жирні кислоти, що зберігаються в жирах стегна, сприяють розвитку мозку у плодів і призводять до розумніших дітей».

Все це – цитати, що презентують цікавий погляд на відмінності між чоловіками та жінками, на спадковість і вплив вірусів на життя людини, що розкривається у цьогорічні книжці «КРАЩА ПОЛОВИНА». Про генетичну перевагу жінок” Шарона Моалема, доктора медичних наук.

Почему женщины генетически превосходят мужчин

«Краща половина» була опублікована у квітні 2020 у Великобританії. «Краща половина» була названа однією з науково-популярних книг, яку слід прочитати у 2020 році The Guardian , Evening Standard та Sunday Times .

Ствердження Моалема щодо переваги виживання жінок стало очевидним під час пандемії COVID-19 , де було виявлено, що чоловіки мають більш високий рівень смертності у багатьох вікових групах. У книжці також пояснюється, що імунологічна перевага жінок закорінена в них як гомогаметичної статі, а також їм допомагає той факт, що естрогени, як вважають, здатні стимулювати імунітет У той час як андрогени, такі як тестостерон пригнічують імунну систему чоловіків.

Доктор Шарон Моалем – невролог та еволюційний біолог, доктор філософії людини. Його дослідження об’єднують еволюцію, генетику, біологію та медицину, щоб пояснити, як організм працює новими та захоплюючими способами. Його роботи були представлені в CNN, в New York Times, в The Daily Show з Джоном Стюарт, в Today, і в таких журналах, як New Scientist, Elle, і Body + Soul Марти Стюарт. Першою книгою доктора Моалема був бестселер New York Times «Виживання найбожевільніших». Він живе в Нью-Йорку.

Книга – це сукупність тематичних досліджень, в яких використовуються наукові та історичні дані для підтримки окремих запропонованих гіпотез, і загальний аргумент для зв’язку між деякими хворобами та збільшенням довголіття.

Використовує еволюційну біологію для дослідження сексуальності людини та як сексуальність може впливати на суспільство з точки зору людських відносин та систем вірування. Автор досліджує фізіологічну мету того, як сенсорні дані інтерпретуються організмом людини та його вплив на сексуальність людини.  Моалем стверджує, що менструація, фертильність, розмір пеніса, оргазм, еякуляція та контрацепція – це засоби до “виживання придатних” та бажання людини знайти здорового партнера для розмноження. Книга висвітлює інші еволюційні фактори, що впливають на сексуальний потяг, включають феремони, генетичний склад, сумісність імунної системи та овуляцію.

Як клінічний дослідник, що вивчає генетичну хворобу, Моалем проводив роки, працюючи з пацієнтами в обох кінцях життєвого періоду людини – від немовлят, які перебувають у відділенні інтенсивної терапії новонароджених, до літніх людей, що боролися з хворобою Альцгеймера. В обох групах він зауважив, що його пацієнти були більш стійкими, ніж чоловіки, краще боролися з інфекціями та одужували від травм.

У ” Кращій половині ” (Farrar, Straus і Giroux) Моалем пояснює, що з часу, коли вони ще знаходяться в утробі матері, до останнього вдиху, імунна система жінок перевершує показники чоловічих – притаманна перевага, яка подовжує їх життя і покращує загальне самопочуття.

А коли йдеться про перемогу над COVID-19, каже Моалем, жіночі гени забезпечують ще більшу перевагу.

Це не просто те, що у жінок є більш сильна імунна система для боротьби з цією інфекцією“, – сказав він. – “Це те, що їхні гени дають їм кращий захист на клітинному рівні“.

Кожна людина, чоловік і жінка, несуть набір із 46 хромосом у наших клітинах. Одна з цих 23 хромосомних пар визначає біологічну стать людини. Клітини чоловіка містять Х-хромосому, успадковану від матері, і Y-хромосому, надану його батьком. Клітини жінки несуть дві Х-хромосоми – по одній від кожного з її батьків.

В чому полягають плюси та мінуси чоловіків і жінок на керівних посадах

Гени в наших хромосомах містять код, який будує наші тіла. Y-хромосома, що містить лише близько 70 генів, – це фахівець, який моделює чоловічу репродуктивну систему. Але Х-хромосома з майже 1000 генами робить набагато більше.

Хромосома X має гени, які перетворюються на створення мозку та імунної системи. Дві найважливіші речі, які вам необхідні, щоб вижити як людина“, – сказав Моалем.

Обидві X-хромосоми жінки є у всіх її клітинах. Але всередині кожної комірки лише один із викликів X називає знімки. У половині клітин жінки переважає Х-хромосома, що надійшла від її матері, половина з X, внесений її батьком.

Це генетичне різноманіття справді цінне“, – пояснив Моалем. – «Однією з найважливіших зброї імунної системи є здатність розпізнавати вірус. Ну, гени на Х-хромосомі беруть участь у розпізнаванні вірусів. Відразу жінки мають дві різні популяції імунних клітин, які найкраще виявляють окупантів. Тим часом, можливо, інший Х має ген, який дуже добре виявляє та знищує заражені клітини. Отже, імунні клітини жінки функціонують як тактична одиниця. Вони спеціалізуються, потім вони взаємодіють і співпрацюють для боротьби з окупантами».

Чоловіки зі своєю єдиною Х-хромосомою мають набагато менш спритну імунологічну армію.

Як чоловік, у мене немає всіх цих варіантів“, – сказав Моалем. – “Я можу лише сподіватися, що мій один X має гени, які можуть розпізнати вірус – і також зможе його вбити“.

Чоловікам стає гірше у поважному віці Новий коронавірус COVID-19:  безпосередньо спрямований на їх вразливість до одного X.

Те, що ми зараз дослідники бачимо, – це те, як цей коронавірус потрапляє в наші клітини легенів“, – сказав Моалем. “У нього є ключ: білок шипа, який ми думаємо, він використовує для пробивання. А замок, який він вводить, називається ACE2” – фермент, прикріплений до зовнішньої поверхні клітинної мембрани.

Ген, який робить ACE2, знаходиться на Х-хромосомі“, – продовжив він. – «Отже, якщо коронавірус має правильну клавішу, він може розблокувати кожну клітину легенів у чоловіка. Але у жінок є два X – тому половина клітин їхніх легенів використовує один замок ACE2, а друга половина використовує дещо інший замок ACE2. Шанс, що у вірусу є ідеальний ключ для розблокування обох, не великий. Тож це ще одна величезна перевага для жінок».

Дія замикання вірусу пошкоджує АПФ2 настільки сильно, що він більше не може виконувати одну із своїх найважливіших функцій: запобігання накопиченню рідини в легенях під час інфекції.

Легені заповнюються рідиною, що трапляється з COVID-19, що може призвести до труднощів з диханням, з якими стикається стільки“, – сказав Моалем. – “Найважча травма легенів, яку ми спостерігаємо з цією інфекцією, швидше за все, не відбудеться, якщо не будуть видімкнені всі ваші замки. У жінок вірус зазвичай не може потрапити в достатню кількість своїх клітин, щоб завдати такої кількості шкоди – і це може бути причиною того, що ми спостерігаємо, як гине так багато чоловіків“.

Якщо ця ідея правильна, за його словами, слід очікувати більше трагедій, таких як родина Фуско в Нью-Джерсі, яка втратила чотирьох близьких членів – 73-річного матріарха Грейса Фуско, двох її синів та доньку.

Ми, швидше за все, побачимо братів і сестер або сімей, які особливо сприйнятливі до цього вірусу, оскільки їхні клітини мають той самий замок, який вибирає коронавірус“, – сказав Моалем. – “Ми побачимо, що молоді люди піддаються дуже швидко, дуже ймовірно, тому що вони народилися з генетичною версією блокування ACE2, яку коронавірус легко підбирає“.

І все ж він бачить підстави сподіватися, як дослідницькі лабораторії по всьому світу приїдуть на АСЕ2, щоб запобігти атаці коронавірусу.

Лабораторія Моалема опинилася в розпалі розслідування нових антибіотиків, коли вдарив криза.

Ми повинні захищати всіх наших старших, але насправді найбільше слід захищати наших старших чоловіків“, – сказав він. – “З цим вірусом існує величезний ризик просто через те, що він є чоловіком“.

Гомогенні хромосоми приносять користь і іншим тваринам.

Жінки не єдині, хто отримує перевагу від подвійної Х-переваги. У всьому тваринному царстві у всіх видів істот, стать яких визначається їх хромосомами, дослідники дізнаються, що стать, який має подвійну хромосому, майже завжди є тим, хто живе довше.

Почему женщины генетически превосходят мужчин

По суті, я пропоную новий біологічний закон“, – розповів Шерон Моалем. – “Стать, яка отримує дві однакові хромосоми, матиме величезну генетичну перевагу“.

Муалем називає це «Закон гомогенності» (однойменний ген).

У дослідженні, опублікованому лише минулого місяця, дослідники австралійського університету Нового Південного Уельсу знайшли нові докази на підтвердження його тези. Біологи проаналізували дані про тривалість життя 229 різних видів тварин – ссавців, птахів, комах, риб, павуків тощо.

Ми виявили, що в межах широкого спектру видів гетерогаметична стать, як правило, гине раніше, ніж гомогаметична стать, і це в середньому на 17,6 відсотка“, – сказала провідна дослідниця Зоя Ксірокостас.

Не завжди самка виду отримує перевагу. У птахів, деяких плазунів і метеликів немає хромосом X і Y, якими діляться людина та інші ссавці. Натомість вони мають те, що називається системою визначення статі ZW. Клітини жіночих птахів містять Z і W хромосоми; самці отримують подвійний Z.

По всьому тваринному царству ці істоти отримують перевагу від подвійної хіромосоми.

Автор – Боніфацій