Апокаліптичні сценарії для США та світу у разі невизнання своєї поразки Трампом на цьогорічних президентських виборах

10.07.2020 15:46   -
Автор:

Зараз багато експертів прогнозують, що Трамп, у разі поразки на виборах, спробує втриматися за рахунок звинувачень, фальсифікацій, неправомірних судових рішень кишенькових суддів, оголошень надзвичайного стану або якимось іншим незаконним чином.

Тож, якщо Трамп насправді відмовиться покинути своє крісло після програшу на виборах 2020 року – що буде тоді?

Це буде сценарій кошмару: буде оголошення, що його поразка була “фальшивою новиною”, а Трамп залишитися при владі. Чи виживе  демократія? Про це розмірковують на сторінках американського сайту Salon.com.

Десь в інших недемократичних країнах можливо було припустити, що президент, який відмовиться піти, якщо програє передвиборну кампанію. Нічого близького до цього ніколи не було в США. Але якщо цей сценарій станеться в Америці, чи  вдасться врятувати державу від свавілля. Яким чином демократичні інститути повинні вирішити цю проблему, аби уникнути диктатури й зберегти систему противаг і розділення влади

Нещодавно Аманда Маркот опублікувала статтю, в якій стверджує,  що можливо – або навіть ймовірніше – що президент Трамп спробує залишитися на посаді, якщо він програє на виборах наступного року, швидше за все, поставивши під сумнів легітимність результатів і сподіваючись, що республіканці, ще раз заплющить очі і підтримують його. Ми також повинні пам’ятати, що Трамп зловісно сказав під час кампанії 2016 року, що прийме результати виборів лише «якщо я переможу», по суті, створюючи завуальовану загрозу, що він, можливо, поставить під сумнів справедливість будь-якої перемоги Хілларі Клінтон, незалежно від обставини.

Міркування Трампа було цілком однозначними, єдине пояснення, яке він вимагав би “довести”, що його обдурили, про те, що він не виграв. Щось близько нагадує фактичну справу про те, як його пограбували на виборах, що у 2016 році програв народне голосування через мільйони незаконних голосів незадокументованих іммігрантів .

Іншими словами, загроза відмови Трампа відмовитися від сприйняти факт поразки є реальною і жахливою.

 Американці раніше проводили суперечливі і оскаржування президентських вибори: перемога Авраама Лінкольна в 1860р. спровокувала громадянську війну; Резерфорд Хейс переміг на виборах 1876 року через кричущі шахрайства; Джона Ф. Кеннеді звинувачували у перемозі ключових держав голосами загиблих народів у 1960 році і, звичайно, у нас були 2000 року між Джорджем Бушем та Альбертом Гором, які закінчилися Верховним судом. Але в нас ніколи не було ситуації, коли сидячий президент програв вибори і відмовився залишити свою посаду, якщо це станеться в 2020 році, що робити?

Не існує подібного прецеденту. Більше, ніж є прецедент президентства Трампа” , – повідомив Салону професор юридичного факультету Гарвардського університету Лауренс Трібе .

Що саме трапиться, важко спрогнозувати. Як мінімум, ми опинилися б у надзвичайній небезпеці та хаосі. Сам факт, що треба уявити обставину, за якої президент відмовляється залишити свою посаду після законної поразки, більш ніж достатньо, щоб нагадати про екзистенційну небезпеку, яку представляє нинішній володар Овальної канцелярії.

Основна проблема полягає в тому, що у нас є президент, який цінує перемогу понад усе. Він, звичайно, не піклується про інститути демократії, які покликані запобігати чи виявляти обман, і бути невразливими до авторитарного тиску. Але чи справді нас врятують наші установи?

Колишній директор з питань боротьби з тероризмом Національної ради безпеки США професор права Інституту конституційної адвокатури та захисту Джошуа Гельцер у лютневій редакції CNN запропонував деякі підказки щодо того, як можуть чинити демократичні інститути.

Гельцер стверджує, що існують чотири способи, за допомогою яких механізми американської демократії можуть врятувати ситуацію. Створення незалежної виборчої колегії, або ж членам Конгресу зробити подібне, оскільки їхня робота – підрахунок голосів виборців. Гельцер також припустив, що Конгрес може “взяти на себе зобов’язання провести громадські слухання з лідерами розвідувальної спільноти, якщо ті чиновники або будь-який кандидат припустить, що на підрахунок голосів впливає іноземне втручання у вибори. Ці свідчення професіоналів розвідки можуть зняти будь-які претензії, щодо достовірності остаточного підрахунку голосів. Далі Гельцер припускає, що 50 губернаторів Америки – 39 з яких не підуть на повторний строк  у 2020 році – можуть пообіцяти чесно підтвердити, хто є справжнім переможцем, незалежно від того чи підтримували вони цього кандидата на виборах.

Нарешті, і, можливо, найбільш тривожний варіант сценарію, він припустив, що військові можуть врятувати демократію, написавши, якщо Трамп програє, “військові більше не зобов’язані коритися Дональду Трампу станом на полудень 20 січня 2021 року. І варто запитати у міністра оборони та Голови Об’єднаних начальників штабів, коли вони свідчатимуть перед Конгресом у найближчі місяці, чи вони розуміють це і будуть діяти відповідально та послідовно “.

Є ще одна можливість, яку Гельцер не взяв до уваги. Якщо Трамп оспорює результати виборів за допомогою судової системи, вибори можуть закінчитися рішенням Верховного суду. Це не просто можливо, але цілком правдоподібно, оскільки це було раніше з рішенням Буша проти Гора 2000 року. Але тут може бути вирішальна різниця, позаяк Альберт Гор, хоча явно не погодився з рішенням Верховного Суду який віддав перемогу супернику, але він прийняв це рішення без супротиву.

Але було б помилкою думати, що єдині труднощі, з якими ми стикаємося, – це президент, який відмовляється виїжджати з Білого дому після законної поразки. Якщо Трамп, наприклад, обраний в результаті іноземного втручання та / або місцевого придушення виборців, можна уявити, що він наполегливо чинить опір законним зусиллям оскаржувати результати та проводити змістовні перерахунки. Справжня проблема полягає в тому, що у нас буде незаконний нелегітимний президент на посаді.

Ось які ймовірні реалістичні апокаліптичні сценарії для США і, без перебільшення можна сказати, для всього світу, розглядають наразі експерти з права та безпеки. 

Автор – Боніфацій