З приходом до влади “слуг” було створено конвертцентри, які щомісяця завдавали державі збитків на понад 2 мільярди гривень

07.10.2020 18:01   -

Служба безпеки України припинила у Києві роботу масштабного конвертаційного центру, який за час своєї роботи організував обіг коштів на більше ніж 15 мільярдів гривень.

Центр функціонував протягом 2019-2020 років, організатори зареєстрували понад 400 фіктивних фірм. З його допомогою тисячі підприємств, зокрема державних та комунальних, ухилялися від сплати податків в особливо великих розмірах, – йдеться у повідомленні СБУ.

Банкіри й податківці діяли спільно, вони, надавали можливість замовникам оминати систему автоматизованого моніторингу оцінки ступенів ризику і таким чином ухилятися від сплати податків.

У ході санкціонованих обшуків в офісах і місцях проживання фігурантів правоохоронці виявили понад 600 печаток фіктивних підприємств, офшорних компаній, нотаріусів, податкових органів, судів та органів місцевого самоврядування. Також виявлено установчі документи фіктивних підприємств, документацію щодо їх фінансово-господарської діяльності, довіреності, копії паспортів осіб (так званих «фунтів»), на яких здійснювалася реєстрація таких СГД, що підтверджують вчинення злочинів, – йдеться у повідомленніі.

Цей конвертаційний центр був частиною глобального протиправного механізму шахрайства, який раніше блокувала СБУ.

Нагадаємо, що Служба безпеки України спільно з Офісом Генерального прокурора, Державною податковою службою та Державною службою фінансового моніторингу провела спецоперацію з викриття і блокування у ДПС протиправного механізму формування сум податкового кредиту з ПДВ для суб’єктів господарювання.

За версією слідства, у період свого існування у 2019-2020 роках ця схема щомісяця завдавала державі збитків на понад 2 мільярди гривень.