З 1 серпня тариф на електроенергію населення залишиться ще на місяць без змін — 1,68 грн за кВт⋅год

29.07.2021 09:48   -

Кабмін залишив ціну на електроенергію для українців без змін ще на місяць. Питання тарифів на електроенергію для українців розглянуть під час засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО).

Кабінет міністрів України продовжить дію поточного тарифу на електроенергію для населення, який становить 1,68 грн за кВт⋅год, ще на місяць — до 1 вересня. Відповідне рішення уряд затвердив на засіданні 28 липня, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

З 1 січня 2021 року Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію для населення за перші 100 кВт⋅год та ввів єдину ринкову ціну — 1 гривні 68 копійок за кВт⋅год. Спочатку її затвердили до 31 березня 2021 року, у квітні Уряд продовжив дію єдиної фіксованої ціни на електроенергію для населення до 30 червня 2021 року, а потім ще раз — до 31 липня. Новим рішенням поточна ціна зберігається ще на один місяць, тобто до 1 вересня.

Минулого місяця в Міненерго обговорювали введення диференційованих тарифів на електроенергію для населення, обіцявши знижку для споживачів до 100 кВт⋅год на місяць і «перегляд для всіх інших». Очікувалось, що нові тарифи введуть з 1 липня, але цього не сталось. Схоже від диференційованих тарифів уряд вирішив відмовитись. У всякому разі, поки що. Прем’єр-міністр повідомив, що уряд разом з усіма зацікавленими сторонами продовжує працювати над тим, аби збалансувати ринок електроенергії.

«[…] пропонується продовжити термін дії нинішньої моделі покладання спеціальних зобовʼязань на ринку електроенергії (ПСО) ще на один місяць — до 31 серпня 2021 року», — йдеться в пояснювальній записці до постанови уряду.

Водночас прем’єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що тарифи на тепло та гарячу воду повністю встановлюють місцеві органи влади.

У грудні 2020 року Кабінет міністрів ухвалив рішення підвищити тарифи на електроенергію для населення. Відповідно до постанови, ціна електроенергії була підвищена до 1,68 грн/кВт-год. Раніше українці платили по 90 копійок за кВт-год за перші 100 кВт-год на місяць, а потім переходили на тариф 1,68 гривні.

Українцям, в яких встановлено електроопалення, через підвищення тарифу на електроенергію пообіцяли надати компенсацію.