Американський президент зустрівся з білоруською опозиціонеркою у Білому домі

29.07.2021 10:00   -

Президент США Джо Байден зустрівся у Білому домі з білоруською опозиціонеркою Світланою Тихановською.

Про це вони написали у своїх соцмережах.

«Для мене було честю зустрітися із Світланою Тихановською в Білому домі сьогодні вранці. Сполучені Штати підтримують народ Білорусі в його прагненні до демократії і загальних прав людини», — повідомив Байден у своєму Twitter.

Джо Байден и Светлана Тихановская провели переговоры в Вашингтоне

Водночас Тихановська у своєму Telegram-каналі зазначила, що закликала Байдена допомогти Білорусі ненасильницьким способом зробити з країни демократію.

«Як політик, я рада цій зустрічі. Президент Байден сказав, що в світі триває боротьба між автократією і демократією. І ви знаєте, що Білорусь у цій боротьбі перебуває на передовій. Тому я закликала президента Байдена допомогти нам зробити Білорусь успішним прикладом ненасильницького переходу до демократії. Я виходжу з Білого дому з упевненістю, що голос мільйонів білорусів був почутий», — заявила вона.

Тихановська, раніше домробітниця, балотувалася в президенти замість затриманого перед виборами чоловіка. Вона втекла в Литву в пошуках безпеки, коли сили безпеки придушили протести.

З початку серпня 2020 року громадяни Білорусі протестують проти переобрання президентом Лукашенка. Активні протести тривали з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Багато з них були побиті й отримали покарання за рішенням суду. Понад 400 людей вже засуджені. 290 осіб у Білорусі визнані політичними в’язнями.

Комітет державної безпеки Білорусі вніс лідера опозиції Світлану Тихановську та ще 17 громадян Білорусі, які перебувають за кордоном, до переліку осіб, причетних до терористичної діяльності. Там повідомили, що всіх 18 осіб оголошено в міжнародний розшук. Також підготували документи про екстрадицію Тихановської з Литви.

На цьому тижні перед зустріччю з Байденом вона провела переговори з держсекретарем Ентоні Блінкеном і сказала, що надала йому список компаній, щодо яких, як вона сподівається, Сполучені Штати можуть ввести подальші санкції.

У вівторок вона також зустрілася з радником Байдена з питань національної безпеки Джейком Салліваном, а також з членами Конгресу.

В окремій заяві в соціальній мережі Telegram Тихановська сказала, що «закликала президента Байдена допомогти нам зробити Білорусь успішним прикладом ненасильницького переходу до демократії».

«Я виходжу з Білого дому з упевненістю, що голос мільйонів білорусів почутий», – додала вона.